Izvor: Medijski istraživački centar, 19.Sep.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država konkurencija privatnim medijima

 Država se ponaša kao konkurencija privatnim medijima i ako se taj trend nastavi, privatni mediji će propasti a opstaće samo oni koji se finansiraju iz budžeta, ocenjeno je na predstavljanju izveštaja o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava u Srbiji.

Medijske kuće u 33 grada u Srbiji dobile su nešto manje od 850 miliona dinara prošle godine, ali  je 70 odsto tog novca otišlo javnim preduzećima, najčešće elektronskim medijima za praćenje aktivnosti tih >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << samouprava.
Predstavnica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Dragana Žarković Obradović je rekla da se javna preduzeća favorizuju prilikom finansiranja medija, što dovodi u neravnopravan položaj privatne medije i produkcije, ali i utiče na uredjivačku politiku medija, jer se unapred zna da će neko biti plaćen bez obzira na kvalitet rada.
Ona je rekla da se novac za medije najčešće izdvaja kroz subvencije i uglavnom za plate, dok se za medijsku produkciju izdvaja jako malo novca. Prema njenim rečima, svega 3,3 odsto novca dodeljeno je putem javnih nabavki, a i tada se često dešava da se finansira praćenje rada lokalnih samouprava.
Istraživanje je pokazalo da najviše novca za medije izdvajaju Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, Subotica i Niš, a najmanje Valjevo, Užice, Petrovac na Mlavi i Prijepolje. Beograd i Kosovo nisu bili predmet istraživanja.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je da je pitanje finansiranja medija zapravo pitanje slobode medija i zato je jako bitno da se spreči da se na taj način utiče na uredjivačku politiku.

Obradović je rekao da je tržište Srbije malo za ovoliki broj medija ali da je, upravo zbog toga, neophodno da se mediji nadju u ravnopravnom položaju koji će omogućiti da tržište odredi koji će mediji opstati a da im država obezbedi ravnopravno učešće na javnim konkursima, na kojima će se plaćati proizvodnja medijskog sadržaja a ne finansirati plate.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da će, ukoliko se nešto ne promeni, u Srbiji opstati samo državna i crkveni mediji, kao i mediji koje su osnovali nacionalni saveti a koje je Gruhonjić nazvao paradržavnim jer su pod očiglednim uticajem partija koje dominiraju u savetima.

„Novi Sad je `upodobljen` i `prekomponovan`, pa će se to sigurno desiti i sa televizijskom stanicom svemirskog naziva – Apolo“, ocenio je Gruhonjić i dodao da iako će ta stanica dobijati najviše sredstava gradjana Novog Sada, tamo će i dalje biti najmanje zaposlenih novinara a najviše ljudi koji su tamo došli po osnovu nepotizma.

Predstavnik Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić je ocenio da mediji u Srbiji 20 godina preživljavaju i čekaju da se uspostave jednaki uslovi za sve, ali da se to ne dešava jer svaka vlast želi da zadrži medije pod kontrolom.

Predsednik Upravnog odbora Lokal presa iz Kruševca Dejan Miladinović rekao je da je suma izdvojena za funkcionisanje medija iz lokalnih budžeta pokazala da novac za to postoji ali da je pitanje da li se on raspodeljuje na pravi način, ili se pomaže funkcionisanje javnih preduzeća u kojima su zaposleni rodjaci, prijatelji i partijski poslušnici stranaka na vlasti. 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Povezane vesti

Budžetsko finansiranje uništava privatne medije

Izvor: EurActiv Srbija, 19.Sep.2012

Država se ponaša kao konkurencija privatnim medijima i ako se taj trend nastavi, privatni mediji će propasti a opstaće samo oni koji se finansiraju iz budžeta, ocenjeno je 19. septembra na predstavljanju izveštaja o finansiranju medija iz budžeta lokalnih samouprava u Srbiji u 2011. Na skupu je...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.