Država kapitulirala pred nasiljem

Izvor: B92, 03.Okt.2012, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država kapitulirala pred nasiljem

Beograd -- Organizatori Parade ponosa kažu da odluka o zabrani pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem. Evropljani razočarani.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ističe da odluka MUP-a pokazuje nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora, dok lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenjuje da je država još jednom kapitulirala pred nasiljem.

Član organizacionog odbora "Prajd 2012“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boban Stojanović je podsetio da se ista zabrana desila i prošle godine i da je problem sa huliganima i nasiljem isti i sada odnosno pitanjem "kako se izboriti sa koncentrisanim nasiljem u narednom periodu".

"Nije najveći problem što nećemo da šetamo 6. oktobra već kako ćemo se izboriti sa koncentrisanim nasiljem tokom cele godine", rekao je Stojanović jer odluka o zabrani pokazala da država nije sposobna da zaštiti svoje građane od huligana i nasilnika.

On je dodao da će taj skup, zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen" i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova.

"
Nismo još odlučili u kojoj će to formi biti. Sutra ćemo o svemu detaljnije obavestiti javnost na konferenciji za novinare", kazao je Stojanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić kaže da odluka o zabrani Parade ponosa predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

"Zabrana istovremeno pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji i koliko se malo učinilo svih ovih godina na promovisanju vladavine prava i kulture mira i tolerancije", rekla je poverenica Petrušić.

Prema njenim rečima, takvom odlukom, višegodišnje raspirivanje mržnje i netrpeljivosti prema LGBT osobama, široko rasprostranjeno nasilje, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije dostigli su kulminaciju i ostvarili cilj.

Nevena Petrušić je istakla da je svesna pogubnih posledica iracionalne mržnje i netrpeljivosti prema osobama neheteroseksualne orijentacije.

Ona je izrazila spremnost da, zajedno sa nadležnim organima i organizacijama civilnog društva, nastavi da kontinuirano i istrajno radi na promociji ljudskih prava, iskorenjivanju predrasuda prema LGBT osobama i izgradnji društva u kojem svi imaju ista prava bez ikakve diskriminacije po bilo kom ličnom svojstvu.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je odlukom o zabrani "Parade ponosa" država građanima jasno rekla da nemaju pravo da žive kao slobodni ljudi i da nije u stanju da garantuje poštovanje zakona.

"Nijedno demokratsko društvo se ne sme povlačiti pred pretnjama nasiljem", poručio je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je rekao da se povlačenjem pred nasilje ne brane ni država, ni bezbednost, ni moral, ni tradicija ni hrišćanstvo i da je suština države zakon, a poruka hrišćanstva ljubav.

"Suština zabrane je potpuna suprotnost tome - kapitulacija, povladjivanje onima koji nasilno mrze, ustupak strankama koje kalkulišu oko rejtinga, kao što su činile i ranije vlade", istakao je Jovanović.

On je ukazao da, sve dok postoji zakon o zabrani diskriminacije država je dužna da omogući da niko ne bude diskriminisan, a to se ne ostvaruje nemoćnim procenama i zabranama javnih skupova.

"Ako nisu sposobni da poštuju taj zakon, ako im se ne svidja ili ga trpe samo zbog Evrope, onda je najbolje da ga odmah ukinu i državu nastave da vode samo po svom koalicionom sporazumu i uz sufliranje onih snaga koje bi da budu pendrek i bejzbol palica gaženja ljudskih

prava u ovoj zemlji", naveo je Jovanović.

Predsednik LDP je upitao državu šta je uradila u prethodnim godinama i zašto ništa nije učinila da u Srbiji postane moguće da svi imaju pravo da iskažu svoj identitet ili mišljenje, a da je država sposobna da spreči nasilje.

"Vlast, premijer, cela država nedeljama su kalkulisali i pretvorili u tužnu sapunicu pitanje sposobnosti države da obezbedi poštovanje Ustava Srbije i odluka Ustavnog suda. Održavanje Parade nije samo borba za pravo na slobodan život i drugačiju seksualnu orijentaciju, već je fundamentalno pitanje poštovanja ljudskih prava i gradjanskih sloboda u jednoj zemlji", ocenio je Jovanović.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je odluka srpskih vlasti da zabrane "Paradu ponosa" politička i da dovodi u pitanje jednakost gradjana i vladavinu prava.

"Duboko žalim što sloboda izražavanja i okupljanja, koja predstavlja temelj svih evropskih demokratija, nije zagarantovana svim gradjanima Srbije", naveo je Kacin u saopštenju za medije.

On je konstatovao da zabrana predstavlja još jednu propuštenu šansu za Srbiju i da održava sliku koju ova zemlja ne zaslužuje.

"Uveren sam da je država mogla da osigura bezbednost svih učesnika parade da je bilo potrebne volje", saopštio je izvestilac za Srbiju, uz napomenu da je u pitanju politička odluka kojom se dovodi u pitanje vladavina prava u Srbiji.

"Politička poruka Vlade i njenih organa koja je danas upućena gradjanima Srbije i LGBT manjini je shvaćena i biće ocenjena na odgovarajući način u Evropskom parlamentu i, uveren sam, ostalim institucijama Evropske unije", upozorio je Kacin.

Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson izrazila je žaljenje zbog zabrane održavanja "Parade ponosa" u Beogradu, poručivši da će se ona tokom posete srpskoj prestonici sastati direktno sa aktivistima LGBT zajednice.

"Duboko žalim što su vlasti i ove godine zabranile 'Paradu ponosa'. Ipak ću otputovati u Beograd i sastaću se direktno sa aktivistima LGBT zajednice", napisala je Ulson na svom tviter nalogu nakon odluke srpskih vlasti o zabrani svih skupova, pa i "Parade ponosa", zakazanih za subotu, 6. oktobar.

Kako je ranije saopštila ambasada Švedske u Beogradu, ministarka je najavila da će prisustvovati "Paradi ponosa" i obratiti se prisutnima i ocenila da takvi skupovi predstavljaju lakmus test da li jedna država poštuje principe ljudskih prava.

Švedska ministarka za evropske poslove boraviće 5. i 6. oktobra u Srbiji gde će sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarati o zahtevu Srbije za prijem u članstvo u Evropskoj uniji, sa posebnim osvrtom na položaj manjina, pripadnika LGBT zajednice, kao i romske populacije.

Poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izrazila je razočaranje i zabrinutost zbog zabrane Parade ponosa u Beogradu.

Ona je na svom tviter nalogu napisala da je razočarana i zabrinuta zbog zabrane održavanja Parade ponosa u Beogradu i da "Srbija nije uspela u unapredjenju ljudskog prava na život i ljubav bez straha".

Sjedinjene Države su veoma razočarane odlukom Vlade Srbije da još jednom otkaže Paradu ponosa u Beogradu, saopšteno je iz ambasade SAD u Beogradu.

"Pravo na slobodu okupljanja je veoma važno pravo u svim demokratskim društvima, a vlade imaju obavezu da dozvole svojim građanima da se slobodno i mirno okupljaju, da izražavaju svoje mišljenje u javnosti, i da se udružuju mirno sa kim god žele. Ova prava su fundamentalna i ne treba ih uskraćivati. Više puta smo to ponovili vlastima u Srbiji", dodaje se u saopštenju američke ambasade.

Sjedinjene Države smatraju da su od velike važnosti zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda svih ljudi, uključujući LGBT populaciju širom sveta. Kao što sekretarka (Hilari) Klinton kaže „prava LBGT populacije su ljudska prava, a ljudska prava su prava LGBT populacije“. Ljudska prava se odnose na sve ljude, i prožimaju sve kulture i tradicije, zaključuje se u saopštenju.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland saopštio je da je iznenađen i razočaran zato što je ponovo zabranjeno održavanje "Parade ponosa" u Beogradu.

"Građanima treba omogućiti da koriste svoja prava na slobodu okupljanja i izražavanja. Srbija treba da bude u situaciji da štiti takav događaj, koji je zajedničko mešto modernih demokratija", naveo je u saopštenju iz Strazbura Torbjorn Jagland.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Država kapitulirala pred nasiljem

Izvor: OkRadio.rs, 04.Okt.2012, 10:44

Organizatori Parade ponosa kažu da odluka o zabrani pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem. Evropljani razočarani.Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ističe da odluka MUP-a pokazuje nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.