Država je ugrožena: Otkrivene vojne tajne?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 10:13

Država je ugrožena: Otkrivene vojne tajne?

Tajvanska vojska je najavila danas da namerava da pojača obaveštajne aktivnosti usmerene protiv neprijateljske špijunaže.

Potvrdila je da je uhapšen tajvanski potpukovnik Hsiao zbog sumnje da je odavao vojne tajne "stranim silama, uključujući Kinu", prenela je zvanična Centralna novinska agencija (CNA).

U izveštaju se navodi da je u toku istraga nekoliko bivših vojnih oficira i nekoliko državnih službenika, koji se sumnjiče da su špijunirali u korist Kine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Kina, koja Tajvan smatra delom svoje suverene teritorije, poslednjih godina sprovodi kontinuirane akcije špijunaže, s ciljem da podrije vojsku Tajvana kojom demokratski upravlja civilno rukovodstvo, naveo je Rojters.

Potpukovnik osumnjičen za špijunažu bio je raspoređen u komandi vazduhoplovstva i specijalnih snaga, zbog čega su istražitelji u okviru istrage ove nedelje pretresli štab ove komande u gradu Taojuanu, na severu otcepljenog ostrva.

U zvaničnom saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane se navodi da su vlasti došle do "konkretnih dokaza" o nezakonitim radnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.