Država huliganima oduzima imovinu!

Izvor: Press, 14.Okt.2010, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država huliganima oduzima imovinu!

Vlada Srbije planira da huliganima sudi kao pripadnicima organizovanog kriminala. Oni će moći da ostanu u pritvoru više od šest meseci, imovina će im biti oduzimana, prete im drakonske kazne, uvode se insajderi
Vlast u Srbiji planira da ubuduće vođama huligana sudi kao pripadnicima organizovanog kriminala, otkriva Press. To znači da će protiv vođa huliganskih grupa, između ostalog, biti vođene i finansijske istrage i da će im biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zamrzavana i oduzimana imovina, kao i da će biti osuđivani na mnogo veće kazne zatvora.

Najveća novina biće to što će huligani moći da dobiju status svedoka saradnika ukoliko sudu predoče dokaze na osnovu kojih će drugi huligani biti osuđeni. Istrage i suđenja protiv ekstremnih navijača, umesto u osnovnim sudovima, biće preseljene u Specijalni sud za organizovani kriminal.
Kako bi se konačno obračunala sa huliganima, Vlada Srbije je na telefonskoj sednici u sredu po podne po hitnom postupku prihvatila predlog Ministarstva pravde da se izmeni Krivični zakonik, kako bi nasilnicima lakše mogao da bude određen pritvor.
Vlada Srbije o nemirima
Prema saznanjima Pressa, i na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije vodila se velika rasprava o nedeljnim nemirima u Beogradu u vreme gej parade, kao i o divljanju huligana u Đenovi.
- Izveštaj o događajima u nedelju podneo je ministar policije Ivica Dačić, koji je još jednom izneo podatke o onome što se dogodilo u Beogradu, ali i u Đenovi. U jednom trenutku povela se rasprava o tome kako je moguće da huligani, protiv kojih je policija podnela nekoliko krivičnih prijava, šetaju slobodno i čak i idu u inostranstvo da prave izgrede. Na ovo je odgovorila ministarka pravde Snežana Malović, koja je rekla da je „reforma sudstva bila neophodna upravo zato što pravosuđe nije radilo svoj posao" - rečeno je Pressu u Vladi Srbije.
Gotovo svi ministri na sednici bili su jednoglasni u stavu da se zakon striktno mora primenjivati na huligane i sve koji izazivanju nasilje u Srbiji i da se u ovoj borbi mora ići do kraja.
Zbog nemira u Beogradu, ali i Đenovi, sastao se u sredu i Savet za nacionalnu bezbednosti kome je predsedavao predsednik Boris Tadić. U saopštenju Saveta navodi se da je od svih nadležnih državnih organa zatraženo da nastave najodlučniju borbu protiv organizovanog kriminala, ekstremističkih „navijačkih" grupa i drugih ekstremističkih organizacija, koje pokušavaju da ugroze bezbednost države i građana Srbije.
Savet: Odrešene ruke policiji
- Savet je analizirao bezbednosnu situaciju u zemlji nakon poslednjih izliva nasilja na ulicama Beograda i sportskim manifestacijama. Konačna ocena Saveta je da je ukupna bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, uprkos pokušajima ovih grupacija da upotrebom nasilja proizvedu nemire i nestabilnost - navodi se u saopštenju.
Savet je odao priznanje pripadnicima policije, tužilaštva i službi bezbednosti zbog izuzetnog angažovanja i profesionalnog reagovanja, zaštite javnog reda i mira, imovine i sigurnosti građana. Zaključeno je da policija u ovakvim situacijama ima pravo upotrebe „apsolutno svih zakonskih ovlašćenja u cilju očuvanja opšte bezbednosti". Pored članova Saveta, koji čine predsednik, premijer, ministri odbrane, policije i pravde, prisustvovali su i šefovi obaveštajnih službi i načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Ovog puta sednici Saveta prisustvovao je i specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Britanski huligan Dagi Brimson: Srbija da prouči engleski model

LONDON - Dagi Brimson, bivši vođa engleskih huligana, a danas slavni pisac i publicista, smatra da bi Srbija morala mnogo toga da nauči iz engleskog modela suzbijanja nasilja fudbalskih huligana.
- Od ključnog je značaja da Fudbalski savez i rukovodstva fudbalskih klubova direktno razgovaraju sa navijačkim grupama, jer i navijači i klubovi žele uspeh. Samo na taj način može da se počne sa istinskim rešavanjem problema. Represija sama po sebi ništa ne rešava... Englesko iskustvo pokazuje nam da ako uhapsite 100 huligana ili im zabranite ulaz na stadion, to neće rešiti problem, jer će se pojaviti još njih 100 ili 200. Morate da se uhvatite u koštac sa mentalitetom mržnje - objašnjava Brimson. On dodaje da je nasilje huligana na stadionima u Britaniji suzbijeno zahvaljujući zakonima, ali i načinu na koji se u Engleskoj održava javni red.
- U Britaniji je jako teško da budete umešani u bilo kakvo nasilje, a da ne budete uhvaćeni, jer policija masovno koristi bezbednosne kamere i hapsi počinioce odmah nakon incidenata. Ako ste uhvaćeni i osuđeni za nasilje velika je verovatnoća da ćete u zatvor. Huligani u Britaniji su svesni da ne vredi rizikovati i zato su incidenti izuzetno retki... - kaže Brimson.
On objašnjava i da demonstracija sile za nezadovoljne može biti privlačna.
- Biti deo grupe huligana je jako uzbudljivo... Nasilje za vreme gej parade u Beogradu ili u Đenovi im omogućava da od potpuno anonimnih postanu neko o kome se govori na televiziji. U srpskom društvu postoje velike grupe ljudi koji su otuđeni i koji osećaju da niko neće da ih sasluša i zato na njih ne možete jednostavno da pošaljete silu. Treba naći način da se oni više ne osećaju otuđenima, što nije nimalo lako - kaže Brimson. (AG.)

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država huliganima oduzima imovinu!

Izvor: S media, 15.Okt.2010, 00:24

Vlada Srbije planira da huliganima sudi kao pripadnicima organizovanog kriminala. Oni će moći da ostanu u pritvoru više od šest meseci, imovina će im biti oduzimana, prete im drakonske kazne, uvode se insajderi...Vlast u Srbiji planira da ubuduće vođama huligana sudi kao pripadnicima organizovanog...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.