Drvored od 483 platana

Izvor: Blic, 28.Maj.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drvored od 483 platana

„Platani će ponovo ukrašavati Bulevar kralja Aleksandra!“ - najavio je gradonačelnik Dragan Đilas na juče u Skupštini grada. Rekonstrukcija Bulevara biće završena 1. septembra, a nakon toga biće zasađeno 483 sadnica platana. U oktobru, posle završetka radova na infrastrukturi u Bulevaru kralja Aleksandra, biće posađeno 68 starih i 415 novih sadnica platana, što je za 60 više, nego što ih je bilo pre rekonstrukcije.

- Odluka da se seče živo drveće nije bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nimalo laka, ali uradili smo ono što smo morali, iako smo zbog toga imali dosta nesporazuma sa građanima. Sada imamo priliku da kroz postavljanje novih sadnica nešto uradimo zajedno za naš Bulevar. Prvobitna ideja bila je da sadimo tanko drveće, koje neće zauzimati previše prostora, na kraju smo se ipak odlučili za platane, jer su ih tražili građani. Radovi na rekonstrukciji Bulevara biće gotovi prvog septembra, a odmah potom u oktobru počinje sađenje platana - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Za sadnice će biti potrebno nekoliko stotina hiljada dinara, a prema rečima gradonačelnika Grad neće finansirati platane, već će biti raspisan međunarodni tender.

- Pojedinci i kompanije iz celog sveta, moćiće onoliko koliko žele da doniraju za sadnice. Na svakom platanu biće istaknuto ime onoga ko je finansirao njegovo postavljanje, a donacije se prijavljuju „Zelenilu Beograd" - objasnio je gradonačelnik i dodao da su već dobili ponude, ali da će imena prvih donatora za sada ostati tajna.

Stablo „graba" u saksiji postavljeno je juče u holu gradske skupštine kao model profesoru sa Šumarskog fakulteta Mihailu Grbiću, koji je na njemu predstavio dimenzije budućih platana.

- Bilo je u opticaju pet vrsta stabala, ali smo se odlučili za platane. Ulice svetskih metropola kao što su London, Pariz, Buenos Aires, Sidnej ukrašene su ovakvim drvoredima. Ova vrsta otporna je na čestice prašine i čađi što je veoma bitno zbog prometa saobraćaja na Bulevaru - rekao je Mihailo Grbić, predsednik Komisije za izbor sadnica i profesor na Šumarskom fakultetu.

Sadnice po hiljadu evra

Prema rečima profesora Mihaila Grbića, cena jedne sadnice platana je do 1.000 evra.

- Stabla će biti postavljena sa već formiranim krošnjama, sa obimom oko 45 centimetara, a visinom do 10 metara. Obavezan uslov je da su u rasadniku presađivana najmanje šest puta, što znači da je njihova starost oko 18 godina. Koren mora biti malih gabarita i ravnog dna, kako ne bi dolazilo do krivljenja stabla. Sadnice su skupe i njihova maksimalna cena ide i do 1000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.