Društvo sudija optužuje Ministarstvo pravde

Izvor: RTS, 05.Jul.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija optužuje Ministarstvo pravde

Društvo sudija Srbije optužilo Ministarstvo pravde da unapred zna kakvu će odluku Ustavni sud Srbije doneti po njihovom zahtevu za ocenu ustavnosti zakona o prestanku dužnosti sudija. Ministarstvo odbacuje optužbe.

Optužbe na račun Ministarstva pravde uputilo je Društvo sudija Srbije tvrdeći da to Ministarstvo unapred zna kakvu će odluku Ustavni sud Srbije doneti po njihovom zahtevu za ocenu ustavnosti Zakona o sudijama i da je o tome obavestilo predstavnike EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Reč je o odredbi zakona o prestanku dužnosti sudija. "Na sastanku s predstavnicima Evropske unije obavešteni smo da su na sastanku s predstavnicima Ministarstva pravde obavešteni da je Ustavni sud već doneo odluku da je inicijativa neosnovana", rekla je agenciji Beta predsednica Društva Dragana Boljević i podsetila da će Ustavni sud u četvrtak odlučiti hoće li prihvatiti njihov zahtev.

Sastanak predstavnika Društva sa predstavnicima Evropske komisije Volfgangom Nocarom i Adrijen Pariso održan je 2. jula, a dan ranije predstavnici Evropske komisije su imali sastanak u Ministarstvu pravde.

Na pitanje postoji li mogućnost greške u interpretaciji i prevođenju ili zameni zahteva koje je Društvo poslalo Ustavnom sudu, Boljevićeva je odgovorila odrično i za utorak najavila konferenciju za novinare na ovu temu.

"Vrlo je zanimljivo da Ministarstvo pravde zna odluku u trenutku kada nije bila ni zakazana sednica na kojoj će se o tome raspravljati", rekla je Dragana Boljević i ocenila daje to "zaprepašćujuće".

Ministarstvo osporava tvrdnje Društva sudija

Pomoćnica ministarke pravde zadužena za evropske integracije Dragana Lukić osporila je navode Dragane Boljević.

Kako je rekla, prošle nedelje je održan sastanak predstavnika Ministarstva i Evropske komisije u okviru Unapređenog stalnog dijaloga, ali o odluci o izboru sudija nije razgovarano.

"Na tom sastanku nije bilo komenatara povodom odluke Ustavnog suda, a ponajmanje o suštini same odluke. Bilo je govora o tome kada se očekuje ta odluka i rečeno je da što se Ministarstva tiče, mi se nadamo da će biti u što skorijem roku, a po mogućstvu pre samog početka procesa opšteg izbora sudija", rekla je Dragana Lukić.

Kako je navela, bilo je govora o odluci Ustavnog suda da se razmatra ustavnost prvog izbora članova Visokog saveta sudstva i dodala da se ta odluka može naći na sajtu Ustavnog suda.

Dragana Lukić je navela i da odnedavno postoje zvanični zapisnici sa sastanaka Unapređenog stalnog dijaloga i da je za njih nadležna Kancelarija za evropske integracije.

"Po njihovim uveravanjima, taj bi zapisnik trebalo da bude gotov do sredine sledeće nedelje", navela je Lukićeva.

Društvo sudija je predložilo ocenu ustavnosti delova članova 99, 100. i 101. Zakona o sudijama kojima se reguliše prestanak dužnosti i prava sudija koje su izabrane ili imenovane po ranijim zakonima.

Član 99. u prvom stavu precizira da sudije izabrane po još važećim zakonima o sudijama i o sudovima "nastavljaju funkciju u sudovima za koje su izabrane do dana stupanja na funkciju sudija izabranih u skladu sa ovim (novim) zakonom".

"Odluku o broju sudija i sudija porotnika donosi Visoki savet sudstva,  u skladu sa ovim zakonom, u roku od 30 dana od dana izbora prvog sastava Visokog saveta sudstva, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za pravosuđe", precizirano je prvim stavom 100. člana.

U delu 101. člana koji Društvo osporava navedeno je da sudijama koji nisu izabrani u skladu sa novim zakonom, dužnost prestaje danom stupanja na funkciju sudija izabranih u skladu sa ovim zakonom.

Rok za izbor sudija je 1. decembra 2009. godine, a novoizabrane sudije stupaju na funkciju mesec dana kasnije 1. januara 2010. godine.

Zakon o sudijama donet je decembra 2008. godine, a Visoki savet sudstva izabran je maja 2009. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.