Društvo sudija Srbije podržalo proteste u Poljskoj

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija Srbije podržalo proteste u Poljskoj

Beograd -- Društvo sudija Srbije ocenilo je da je jučerašnji marš evropskih sudija u Varšavi, predstavljao impresivnu demonstracija vere u osnovna načela vladavine prava.

Na skupu se okupilo više od 25.000 ljudi,

Sudije iz zemalja širom Evrope, od kojih su mnogi bili u službenim togama, prošetali su juče mirno ulicama Varšave, kako bi pokazali solidarnost s poljskim kolegama koji protestuju zbog zakona kojim bi se vladi dala ovlašćenja da otpuštaju sudije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Protivnici novog zakona su zabrinuti da bi, ako bude usvojen, obeležio kraj podele moći i da bi predstavljao najopasniji udarac temeljima poljske demokratije.

Društvo sudija Srbije ističe da je jučerašnjim maršom solidarnosti svim nacionalnim i evropskim organima poslat jasan znak da su te vrednosti u samom srcu Evropske unije i da građani nikada neće prestati da se bore za njihovu zaštitu.

Do sada nezabeležena solidarnost koju su pokazale sva udruženja sudija i tužilaca iz drugih zemalja učinila je ovaj događaj prekretnicom koja će godinama ostati upamćena, kaže se u saopštenju DS S-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.