Drugi deo vežbe SAREX 38-19 održan u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi deo vežbe SAREX 38-19 održan u Vršcu

Na aerodromu Pilotske akademije SMATSA u Vršcu danas je održan drugi deo vežbe "SAREX 38-19", koja predstavlja najveću simulaciju udesa letilica i aktiviranja civilnog i vojnog sistema traganja i spasavanja u Republici Srbiji. Osim sistema traganja i spasavanja kroz više scenarija, prikazani su i resursi koje je Srbija kupila u prethodnom periodu.

U drugom delu vežbe u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u dnevnim uslovima, prikazane su procedure i postupci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacije paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. U pitanju je najkompleksnija i najsveobuhvatnija vežba Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

"Nije lako uskladiti ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, kliničke centre, lokalne samouprave, gorsku službu spašavanja, crveni krst i ostale učesnike u jednoj ovakvoj vežbi. Pokazali smo da Direktorat ima kapacitet, kadrove i sistem koji može da obezbedi efikasnu službu traganja i spasavanja u Republici Srbiji", istakao je nekadašnji komandant helikopterske jedinice MUP RS, ekspert za traganje i spasavanje, i član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva Vladan Kostić.

Čitav predstavljeni sistem traganja i spasavanja, uspostavljen je u skladu sa međunarodnim zahtevima i standardima, a to je jedna od obaveza koju je naša zemlja uspešno izvršila, kako je ocenila Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva:

"Naši zakoni i naše procedure usklađeni su sa međunarodnim standardima 93,3%, što nas svrstava među prvih pet u Evropi. Prepoznavši dobre rezultate, Međunarodna organizacija je napravila i jednu radionicu na kojoj smo okupili predstavnike dvadeset zemalja, četiri međunarodne organizacije, i svi oni su danas i tokom jučerašnjeg dana prisustvovali ovoj vežbi i uverili se da naš sistem traganja i spasavanja funkcioniše besprekorno", napominje šef spasilačko-koordinacionog centra Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Nikola Šarančić.

U prikazima su učestvovali i Pilotska akademija SMATSA, na čijem aerodromu se sve odvijalo, Privredna avijacija, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, policija i vatrogasno-spasilačka i služba hitne pomoći iz Vršca, kao i volonteri CK Srbije, a vežbi su prisustvovali predstavnici ministarstava, Vojske Srbije i drugih relevantnih institucija.

Spasilačka oprema učesnika predstavljena je kroz taktičko-tehnički zbor koji je usledio nakon vežbe, a Grad Vršac kao domaćin, predstavio se i kroz promo-film, i nastupe hora MŠ Josif Marinković i GKUD Laza Nančić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.