Drevs: Barikade su sramota, uklonite ih

Izvor: Glas javnosti, 09.Avg.2012, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevs: Barikade su sramota, uklonite ih

KOSOVSKA MITROVICA - Komandant Kfora Erhard Drevs kaže da je barikada koju su Srbi postavili na glavnom ibarskom mostu u ovom gradu "sramota" koju treba što pre ukloniti.

"Mislim da je ova barikada sramota, ne zbog toga što služi za sprečavanje slobode kretanja, nego pre svega što predstavlja simbol razdvajanja jednog grada koji je stvarno u stanju i spreman da živi zajedno", rekao je Drevs tokom posete Kosovskoj Mitrovici.

Komandant Kfora je istakao da je glavni princip >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << međunarodne zajednice sloboda kretanja i da se takva prepreka na sredini jednog grada protivi svim principima slobodne Evrope.

Upitan da li će Kfor ukloniti barikadu koja se nalazi na severnoj strani glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, Drevs je odgovorio da je mišljenja da treba da se skloni što je pre moguće.

Drevs je ocenio da barikada na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici ima veoma značajnu političku simboliku i da uklanjanje čvrstih političkih simbola vojnim sredstvima nije dobro.

On je objasnio da se svest kod ljudi koji su postavili taj simbol (barikadu) ne može time skloniti i da su imali dosta situacija u prošlosti da ulanjanje političkih simbola vojnim sredstvima nije davalo dobre rezultate.

Zato uvek treba odmeriti šta se dobija, a šta gubi takvim potezima, rekao je komandant Kfora koji se u južnom delu Kosovske Mitrovice sastao sa tamošnjim gradonačelnikom Avnijem Kastratijem.

Drevs je ocenio da pored svakodnevnih problema koje imaju i ostali gradovi na Kosovu, kao što su nezaposlenost i privredni razvoj, Kosovska Mitrovica ima još problema koji su osetljiviji nego u ostalim gradovima.

"Saglasni smo da u Mitrovici obični građani nisu razlog ovakvog stanja. Naš zajednički interes je da se svakodnevni život građana normalizuje, bez obzira na kojoj strani Ibra žive", rekao je Drevs nakon razgovora sa Kastratijem.

Svima nam je jasno da će privredni razvoj Kosovske Mitrovice, biti moguć tek kad se ovaj konflikt završi, dodao je Drevs.

Barikada na glavnom ibarskom mostu je jedna od onih koju Kfor nije uklonio, a koja je postavljena prošlog leta nakon izbijanja krize na severu Kosova.

Ova barikada od kamenja, velikih betonskih blokova i šljunka je ojačana tako što je izbetonirana. U neposrednoj blizini barikade nalaze se lokalni Srbi koji danonoćno tu dežuraju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.