Dragiša Mišović verovatno od septembra u non kovid režimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2020, 10:55

"Dragiša Mišović" verovatno od septembra u non kovid režimu

U KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano je trenutno 85 kovid pacijenata, a 14 je na respiratoru, izjavio je jutros direktor Vladimir Đukić, koji očekuje da se ta ustanova u septembru vrati u non kovid režim, kao i da na jesen u Srbiji bude manje dramtična situacija sa koronom.

"Danas kod nas nemamo nijednu porodilju. Imamo jednu trudinicu u petom mesecu sa dosta ozbiljnom kliničkom slikom i svega dvoje dece, a na respiratorima je svega 14 pacijenata na režimu mehaničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ventilacije", rekao je Đukić gostujući na Pinku.

Bolja situacija nam daje mogućnost da odmorimo zdravstvene radnike, koji treba da počnu da koriste godišnje odmore, dodao je Đukić.

Ističe da se "Dragiša Mišović" od prvog dana borio sa koronom kao i drugi, ali i da nisu svi podjednako podneli teret te borbe.

"Neki su delili savete i hteli da budu prepametni...", rekao je Đukić dodajući da sada svi žele da budu "prvoborci".

Đukić kaže da će se lekari "Mišovića" nakon vraćanja u non kovid režim vratiti onome što najbolje znaju da rade - kardiologiji i endokrinologiji i drugom.

"Mnogo očekujemo od (kovid) bolnice u Batajnici gde će biti 1.000 kreveta, koja će omogućiti da se relaksira sistem i da se objedini lečenje pacijenata i tako štedi zdravstveni kadar, da jedan aneseteziolog može da kontroliše i 15 do 20 pacijenata. Ostale bolnice će moći da nastave da rade u punom kapacitetu. Mislim da će jesen biti sa mnogo manje dramatike".

Kako kaže, svaka zdravstvena ustanova ima obavezu da ima odeljenje sa izolaciju za one koji se javljaju sa povišenom temperaturom, što ne mora da bude posledica korone već bilo koje infekcije ili nekog zapaljenja.

Objašnjava da se pri hitnom prijemu radi trijaža i serologija i ako je serološka analiza pozitivna radi se PCR, a ako klinička slika zahteva PCR test onda se to što pre radi.

Ističe da sada zdravstveni sistem još bolje funkcioniše zbog stečenog iskustva sa koronom i trijaža i transfer pacijenata se obavlja mnogo brže.

Komentarišući kritike na račun zdravstvenog sistema, Đukić ističe da naš zdravstveni sistem u doba korone nije mogao bolje da funkcioniše.

"Napadaju rukovodstvo bolničkog centra u Novom Pazaru, Mirsada Đerleka koji se nije pojavio kao državni sekretar, već smo se upoznali pre osam godina u bolnici u Pazaru kada je bio direktor. Zašto ih boli? Jer je i Mirsadu i Mehi bliži Beograd, što putuju ka Evropi preko Kraljeva i Beograda ka Beču i Minhenu, a ne putuju preko brda i planina nepostojećim putevima do Sarajeva i Istanbula. To njih boli, zato je ovo udar na Srbiju", naveo je Đukić.

Dodaje da je reč o napadima od strane amatera koji se bave sitnom politikom preko nekih nepostojećih sindikata.

Ističe da zdravstveni sistem Srbije odlično funkcioniše, dok je za vreme prethodne vlasti sedam godina postojala jedinica koja je trebalo da se bavi izgradnjom četiri klinička centra i da ništa nije urađeno, za razliku od onog što se sada dešava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Imamo trudinicu u 5. mesecu sa dosta ozbiljnom kliničkom slikom": Direktor "Mišovića" o trenutnoj situaciji sa koronom i predviđanjima za jesen

Izvor: Blic, 20.Avg.2020

U KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovano je trenutno 85 kovid pacijenata, a 14 je na respiratoru, izjavio je jutros direktor Vladimir Đukić, koji očekuje da se ta ustanova u septembru vrati u non kovid režim, kao i da na jesen u Srbiji bude manje dramtična situacija sa koronom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.