Dragin: Uvesti novčane kazne

Izvor: Politika, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Uvesti novčane kazne

Teško je proceniti koliko košta "čišćenje Srbije", kaže za "Politiku" Saša Dragin, ministar za zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, planirano je da se u naredne tri godine za zaštitu životne sredine potroši 0,4 odsto bruto društvenog proizvoda, a da se već 2015. godine za istu svrhu odvoji 2,4 odsto BDP-a.

– Prioritet naše zemlje je pristupanje EU, pa se svi domaći propisi moraju uskladiti sa evropskim. Međutim, nije samo dovoljno doneti neki zakon, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se on mora i primenjivati. Potrebno je uvesti mehanizam novčane kazne ili zabrane rada za zagađivače – kaže ministar.

Prema Nacionalnoj strategiji upravljanja otpadom, predviđeno je da se odlaganje komunalnog otpada reši na regionalnom nivou izgradnjom 29 regionalnih deponija i 17 reciklažnih centara, dodao je Dragin. Plan je da se u toku 2007. godine u saradnji sa lokalnim samoupravama završi izgradnja šest regionalnih deponija za komunalni otpad. U toku 2008. trebalo bi završiti plansku dokumentaciju i otpočeti gradnju svih planiranih regionalnih deponija. Sprovođenje ovakvog plana omogućilo bi da se do kraja 2010. godine u Srbiji reši problem komunalnog otpada, tvrdi ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.