Dragin: Proizvođači GMO hrane na sud

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Proizvođači GMO hrane na sud

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je da će tražiti da se proizvodnja genetski

modifikovane hrane (GMO) tretira kao krivično delo.

"Srbija će ostati zemlja koja ne proizvodi genetski modifikovanu hranu, a u novom zakonu o GMO tražiću da se proizvodnja takve hrane deklariše kao krivično delo, a ne prekršaj", rekao je Dragin.

On je najavio da će sve što je vezano za intenziviranje poljoprivredne proizvodnje dobiti veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podsticaje, napominjući da u tome mnogo mogu da pomognu i lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede.

Dragin je ocenio da je kvalitet sirovina potrebnih za početak proizvodnje izuzetno loš, zbog čega je u okviru ministarstva poljoprivrede osnovan Generalni inspektorat u kome će biti sve inspekcije, od veterinarske, preko fito-sanitarne do šumarske.

Srpski ministar poljoprivrede se usprotivio uvođenju premija, jer umanjuju zaradu poljoprivrednicima i završavaju kod prerađivača.

"Srbija može da iskoristi povećanje cena hrane i njenu potražnju u svetu, ako bude imala sezonsku, kontinuiranu proizvodnju standardizovanih proizvoda po prihvatljivim cenama", istakao je Dragin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.