Dragana očitala lekciju sponzorima

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2015, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragana očitala lekciju sponzorima

Priča Dragane Jovanović, izbegle iz Prištine, jedne od korisnika pravne pomoći, koja godinama vodi bitku da joj se vrati imovina, ostavila je bez teksta sve učesnike okruglog stola organizovanog u Beogradu povodom završetka projekta Podrška sprovođenju strategija za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike - pravna pomoć.

Dragana je podvukla da je svim raseljenim licima ta pomoć neophodna jer većina nema novca za duge procese pred kosovskim sudovima. Podsetila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je na Kosovu njena porodica vekovima živela dobro s Albancima, Turcima, Jevrejima, a da problem koji ima ne može da reši već 16 godina.

- Sa svojim petogodišnjim sinom sam 1. aprila 1999. napustila Kosovo. Živeli smo u kolektivnim centrima od Vrnjačke Banje, Bujanovca, Niša, lutali Srbijom i niko nije razmišljao šta će biti sa imovinom koju smo sticali godinama - ispričala je ona.

Dragana, o čijoj su borbi za imovinu "Vesti" prve pisale, svoj je predmet za sud uspela da formira tek 2006. U upornosti da imanje koje se vodi na ime majke Nadežde, ona je prva Srpkinja koja je došla do Ustavnog suda Kosova i uspela da porazi Kosovsku agenciju za imovinu. Ali, i pored toga, ona ne može da do svoje imovine. I danas sa porodicom živi u iznajmljenom stanu od 20 kvadrata.

- Prema odlukama može da se kaže da je pravda pobedila, ali smo mi i dalje ni na nebu ni na zemlji, i na teret državi Srbiji - zaključila je oporo ova žena koja se za pomoć obraćala i ambasadama SAD i Velike Britanije.

- Zgaženi smo i poniženi. Sve ove godine ja sa svojom majkom od 80 godina, invalidom prve kategorije, spavam u istom krevetu. Nakon odluke Ustavnog suda pisala sam opet ambasadama, Tačiju, Mustafi, ali niko nije odgovorio.

- Želim da kažem svim svim donatorima koji finansiraju Kosovsku agenciju za imovinu i kosovske institucije da za pare koje im daju nema nikakvih rezultata. Želim i da ih pitam, kako to da i dalje finansiraju institucije Kosova koje ne sprovode svoje odluke - završila je Dragana.

* Ruše kuće da spreče povratak

* Na Kosovo se vratila samo jedna srpska porodica (za 5 meseci)

* "Da nije bilo Srba, Albanci bi..."

* "Lunaček navija za nezavisno Kosovo, ali džaba"

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.