Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Karleusa svedok protiv Milosevica?

Hag -- Na pocetku sudjenja Slobodanu Milosevicu pred Haskim Tribunalom u utorak, bivsi predsednik Srbije i Jugoslavije obelodanio je imena trojice svedoka tuzilastva medju kojima je i Dragan Karleusa, nacelnik uprave kriminalisticke policije. Karleusa je, medjutim, za Radio B92 rekao da nema komentar na Milosevicevu izjavu i dodao da nije dobio nikakav poziv.

Inace, u utorak je u Tribunalu svedocio bivsi austrijski ambasador u Beogradu Volfgang Petric, javlja specijalni izvestac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << B92 Ljubica Gojgic.

Prvo pojavljivanje u sudnici posle dvonedeljnog odsustva zbog bolesti, Slobodan Milosevic je iskoristio da prigovori zasedanju odrzanom u njegovom odsustvu, i da se pozali sto mu pisane izjave narednih svedoka jos uvek nisu dostavljene u srpskom prevodu. Navodeci imena nekih svedoka, Milosevic je otkrio da bi u sudnici Haskog tribunala uskoro trebalo ocekivati Dragana Karleusu, kao i Srdju Popovica, koji je najavljen kao ekspert za ustavna pitanja.

Nastavak sudjenja obelezilo je svedocenje Volfganga Petrica, nekada ambasadora Austrije u Beogradu i specijalnog izaslanika EU za Kosovo. Petric je ponovio uverenje medjunarodnih zvanicnika koji su do sada svedocili u Hagu da je Slobodan Milosevic bio osoba koja je o svim vaznim pitanjima donosila konacnu odluku. Govoreci uglavnom o mirovnim konferencijama u Rambujeu i Parizu, Petric je rekao da je pozitivna atmosfera iz Rambujea, kada je postignut nekakav politicki dogovor o vracanju sustinske autonomije Kosovu, potpuno nestala u Parizu, jer jugoslovenska strana nije bila spremna da prihvati vojnu komponentu dogovora, i angazman NATO snaga u SRJ. Unakrsno ispitivanje Milosevic je zapoceo pitanjem da li je Petric izjavio da je njegov pas srpske nacionalnosti, posle cega je usledila prica o tome kako je austrijski diplomata usvojio beogradsko kuce lutalicu. U nastavku unakrsnog ispitivanja, Milosevic je dobio potvrdu od Petrica da je vojni deo sporazuma iz Rambujea, u kome se trazi da se NATO trupama omoguci nesmetano kretanje po celoj Jugoslaviji, predstavljen jugoslovenskoj delegaciji tek dan uoci zavrsetka pregovora. Na ocenu Milosevica da je Rambuje bio objava rata Jugoslaviji, Petric je na srpskom jeziku odgovorio: "To nije istina". On je, medjutim, dodao da je bilo jasno da delegacija iz Beograda nema mandat da pregovara o sprovodjenju sporazuma.

Do potpune promene u stavu jugoslovenskih vlasti doslo je u pauzi izmedju pregovora u Rambujeu i nastavka u Parizu, rekao je Petric, dodajuci da je toga postao svestan uoci susreta Milosevica sa nemackim Ministrom spoljnih poslova Joskom Fiserom, 8. marta 1999. "Tada je postalo jasno da za njih nije sporno samo vojno pitanje, kao sto je javno govoreno, nego da postaje neprihvatljiv i politicki deo, koji je srpska strana bila prihvatila... Meni je u nekoliko navrata bilo receno da se Milosevicu to ne svidja i da je, negde izmedju 23. februara i 8. marta, odlucio da se nece nastaviti s pregovorima", kazao je Petric.

Prema njegovim recima, to je bilo ocigledno na nastavku pregovora u Parizu, gde "nije bilo ni traga pozitivnom duhu jugoslovenske strane", koju je tada predvodio predsednik Srbije Milan Milutinovic, iako je formalno sef delegacije bio Ratko Markovic.

"To nisu bili pregovori, vec puko iznosenje optuzbi. Vise nismo videli mogucnost da spasemo proces koji poceo da propada", rekao je svedok.

Petric je, inace, ispricao da mu je jos tokom pregovora u Rambujeu clan jugoslovenske delegacije Vladimir Stambuk u neformalnom razgovoru rekao da ce, ako dodje do bombardovanja SRJ, na Kosovu uslediti "masakr". "Bilo je jasno da ce jugoslovenska vojska i policija pociniti masakr", kazao je Petric.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.