@Dorijan@ je postao uragan i ide ka SAD s 137 km/h

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

@Dorijan@ je postao uragan i ide ka SAD s 137 km/h

Oluja Dorijan prerasla je u uragan i sve više jača krećući se ka jugoistočnoj obali SAD.

Nacionalni centar za uragane je saopštio da se Dorijan kreće iznad Atlantika, a prate ga vetrovi brzine do 137 kilometara na sat.

Prema poslednjim podacima, nalazi se na oko 140 kilometara severozapadno od San Huana u Portoriku.

Prethodno je Dorijan protutnjao preko Devičanskih ostrva, što je izazvalo poplave i nestanak struje.

Za udar uragana priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i Portoriko, koji se još oporavlja od posledica nevremena 2017. godine. Na ostrvu su zatvorene škole, a kruzeri zaobilaze tu američku teritoriju na kojoj je proglašeno vanredno stanje.

Guvernerka Portotika Vanda Vaskez saopštila je na konferenciji za novinare da je ostrvo bolje pripremljeno nego za vreme uragana Marija, da su otvorena privremena skloništa i da je infrastruktura u boljem stanju nego pre dve godine.

Bela kuća, koja je kritikovana zbog odgovora na situaciju u Portoriku 2017. godine, saopštila je da je Tramp odobrio proglašenje vanrednog stanje, što će Federalnoj agenciji za vanredne situacije omogućiti da uputi pomoć ostrvu, prenosi Glas Amerike.

Međutim, Tramp je, uoči dolaska oluje, na Tviteru kritikovao Portoriko kao "jedno od najkorupmiranijih mesta na zemlji".

"Njihov politički sistem ne funkcioniše, a političari su ili nesposobni ili korumpirani. Kongres je prošli put odobrio milijarde dolara, više nego za bilo koje drugo mesto i sve je poslato pokvarenim političarima", pisao je na Tviteru Tramp i poručio da je on "najbolja stvar koja se ikad dogodila Portoriku".

Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi uragan mogao da ojača u treću kategoriju kada se približi jugoistočnom delu američke obale.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.