Donorima hrane od sledeće godine ukidanje PDV-a

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2015, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donorima hrane od sledeće godine ukidanje PDV-a

Krajem novembra trebalo bi da bude poznato koliko se u Srbiji svakodnevno baca hrane.

Dr Vladimir Marinković, član radne grupe Skupštine Srbije koja priprema izradu zakona koji bi regulisao i smanjio količinu otpada hrane, kaže za 021 da bi "u sklopu tog zakona trebalo da se nađe oslobađanje od poreza na dodatu vrednost potencijalnih donora hrane i stvaranje punktova gde bi se, uz sertifikat o ispravnosti, hrana skladištila pre dalje distribucije organizacijama poput Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kuhinje".

On je dodao da je u toku temeljna analiza u saradnji sa ministarstvima finansija i poljoprivrede, kao i da bi predlog zakona u skupštini najranije mogao da se nađe u martu sledeće godine.

Ovaj predlog zakona dolazi u jeku inicijative Evropske unije, u kojoj se godišnje baci 90 tona hrane, a koja planira da do kraja godine usvoji zakon sa ciljem smanjenja otpada hrane za 30% u narednoj deceniji. U okviru ove strategije, Francuska je u maju donela zakon koji supermarketima zabranjuje da uništavaju hranu koja nije prodata, i da je, u zavisnosti od toga da li je bezbedna za jelo, doniraju humanitarnim organizacijama ili poljoprivrednicima.

Više od 50.000 korisnika narodnih kuhinja

Sekretarka Crvenog krsta Vojvodine Lidija Ric Rihter kaže za 021 da saradnja sa supermarketima, iako postoji, nije redovna pa se 10 osnovnih namirnica neophodnih za rad Narodnih kuhinja obezbeđuje budžetskim sredstvima preko Ministarstva za socijalnu politiku, a koja godišnje iznose oko 1,9 miliona evra.

Ona je istakla da ima dovoljno hrane za rad narodnih kuhinja, ali da postoji i veliki broj ljudi koji ne potpadaju pod zvanični kriterijum socijalno ugroženih, a kojima je pomoć preko potrebna. Zbog toga postoji mnogo prostora i potrebe za proširenjem programa, kaže ona.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji ima peko 36.000 registrovanih korisnika koji se hrane preko 76 narodnih kuhinja, od čega je trećina mlađa od 18 godina. Ovome treba dodati i 13.000 korisnika narodnih kuhinja u Beogradu koje su pod okriljem gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu, kao i oko 1.800 građana, korisnika crkvenih kuhinja.

Svetski dan hrane obeležiće se 16. oktobra u trenutku kada preko tri miliona dece godišnje umire od neuhranjenosti, dok trećina sve proizvedene hrane završi kao otpad. (Nikola Maticki)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.