Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donja Kola dobijaju ambulantu

BANJALUKA - Kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine i objekta mjesne zajednice u MZ Donja Kola, čija je ukupna vrijednost 365.000 KM, danas su simbolično položili Slobodan Gavranović, gradonačelnik, i Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite. Ambulanta u Donjim Kolima imaće ljekarsku ordinaciju, medicinske intervencije, te recepciju otvorenog tipa za prijem i trijažu.

Objekat će biti opremljen novom standardizovanom opremom i imaće površinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << od 123 kvadratna metra.

Gavranović je istakao da se izgradnja ovog objekta sprovodi u okviru projekta jačanja zdravstvenog sektora, koji zajednički realizuju Vlada RS i grad.

"U proteklih nekoliko godina, razvijajući ovaj projekat, željeli smo da dovedemo ambulante u gotovo sve mjesne zajednice i da zdravstvenu uslugu približimo svim našim građanima. Očekujem da radovi budu izvedeni kvalitetno i u roku, a rok za izgradnju je osam mjeseci, odnosno 240 dana, i izvođač radova je preduzeće 'Progres-gradnja'", istakao je Gavranović.

Bogdanić je rekao da je primarni cilj Vlade i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da se izgradnjom ambulanti širom RS stvore jednaki uslovi liječenja za sve građane.

"Vlada RS i grad su od 2007. godine na području grada izgradili i opremili ambulante porodične medicine u naseljima Lazarevo, Lauš, Srpske toplice, Bočac i Borkovići, a urađena je sanacija ambulanti Starčevica 1, Krupa na Vrbasu i Motike", naveo je Bogdanić.

Gordana Tešanović, direktor Doma zdravlja, rekla je da je u protekloj deceniji izgrađeno 10 novih objekata ambulanti sa 27 novih ordinacija, a da je sanirano 55 postojećih ambulanti i dodala da bi u ambulanti trebalo da bude registrovano preko 2.000 mještana.

Milan Đukić, predsjednik Savjeta MZ, rekao je da mještanima puno znači izgradnja ambulante, jer su dosad zdravstvene usluge morali tražiti u gradu.

"Nadamo se da će u roku od osam mjeseci ambulanta biti završena, te da će naši mještani imati adekvatno liječenje", rekao je Đukić.

Veljko Koprena, mještanin Donjih Kola, kaže da su presrećni što počinje gradnja jer do sada nisu imali ni prostorije mjesne zajednice, kao ni ambulantu.

Ukupna površina objekta u kome će u prizemlju biti smještena ambulanta, a na spratu prostorije mjesne zajednice, iznosiće 346 kvadratnih metara. Takođe, biće izvedeno spoljašnje uređenje, koje će obuhvatiti izgradnju parkinga, platoa za okupljanje građana i hortikulturno uređenje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.