Donfrid i Eskobar zajedno u poseti Zapadnom Balkanu

Izvor: B92, 24.Apr.2022, 21:20

Donfrid i Eskobar zajedno u poseti Zapadnom Balkanu

Delegacija SAD stiže u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu.

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

"Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Eskobar na sastancima u regionu pratiće pomoćnicu državnog sekretara", izjavio je za Tanjug portparol Stejt depertmenta.

Donfrid >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Eskobar doputovaće sutra u Prištinu, a u utorak, 26. aprila, boraviće u Beogradu. Oni će potom, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid će, kako je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, posetu Prištini iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji kosovskog društva, integracijama u evropske i evroatlantske institucije i o odnosima Beograda i Prištine.

Donfrid će nadležnima zahvaliti na tome što je Kosovo pružilo utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima, a poseta treba da podstakne i reforme društva u cilju demokratske konsolidacije i integracija u evropske i evroatlantske institucije.

Kako su naveli iz Vašingtona, sa prištinskim zvaničnicima će razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Beogradom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje".

Pomoćnica državnog sekretara SAD i specijani izaslanik za Zapadni Balkan, u utorak će se sastati sa srpskim zvaničnicima i pozvati Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije. Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

"Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije", navode iz Stejt departmenta i naglašavaju da će Donfrid ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Pomoćnica državnog sekretara SAD, iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, i specijani izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Eskobar, iz Beograda putuju u BiH, a potom 28. aprila u Skoplje i Tiranu, dok će posetu 29. aprila završiti u Podgorici.

Kako se navodi, u BiH će ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfrid će pozvati BiH da na vreme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Skoplju će zvaničnicima vlade signalizirati snažnu podršku SAD pregovorima o pristupanju Severne Makedonije EU i zahvaliti im na kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Poseta će biti prilika da pozovu najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Istog dana po dolasku u Tiranu, gde će zajednički obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa, Donfrid i Esobar će zahvaliti Albaniji na partnerstvu u SB UN i posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Albanskom rukovodstvu će preneti i snažnu podršku Vašingtona pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i borba protiv korupcije.

Na kraju posete Zapadnom Balkanu, Donfrid i Eskobar će stići u Podgoricu gde će crnogorskim zvaničnicima preneti podršku SAD i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanje EU, kao i na jačanju članstva u NATO i podrške zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Poseta će biti prilika da i Crnoj Gori zahvale što se pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini, kao i na pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći i tome što je zatvorila vazdušni prostor za ruske letelice, navodi Stejt department.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donfrid u Prištini: Dijalog da bude usmeren na međusobno priznanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2022, 06:22

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar započeli su danas posetu Prištini sastankom sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani...Kako prenose prištinski mediji, Donfird i Eskobaar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Donfrid i Eskobar dolaze u posjetu BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2022

BEOGRAD - Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.