Domić: Entitetsko državljanstvo propisano arbitražnom odlukom

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domić: Entitetsko državljanstvo propisano arbitražnom odlukom

BRČKO - Prema Konačnoj arbitražnoj odluci za distrikt Brčko, njegovi stanovnici mogu da imaju državljanstvo jednog od entiteta BiH, ali ne mogu istovremeno da posjeduju oba, rekao je gradonačelnik Brčkog Anto Domić.

"Što se tiče entitetskog državljanstva, ono u distriktu dugo vremena nije bilo jasno definisano. Na problem entitetskog državljanstva u distriktu Brčko nije se ukazivalo sve dok su izbori na njegovom području bili organizovani prema konceptu aktivne registracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << birača", rekao je Domić.

Prema njegovim riječima, ozbiljan problem u distriktu iskrsao je 2006. godine kada je donesen novi izborni zakon u BiH, prema kojem se primjenjuju pasivni popisi birača, odnosno podaci se preuzimaju iz ličnih karata.

"Veliki broj stanovnika, budući da tada nisu posjedovali aktivnu registraciju, niti entitetsko državljanstvo, nisu mogli da glasaju, a mnogi još uvijek ne mogu to da čine", naveo je Domić, obrazlažući ovaj u posljednje vrijeme aktuelizovani problem.

Rješavajući to pitanje, BiH je, kako je rekao Domić, donijela zakon prema kojem je entitetsko državljanstvo dovedeno u vezu sa ličnom kartom.

"S obzirom da je još na snazi primjena tog koncepta, stanovnici distrikta obavezni su da se opredijele za jedno od entitskih državljanstva", naglasio je Domić.

On je napomenuo da u Konačnoj arbitražnoj odluci nije imperativno navedeno da se mora uzeti entitetsko državljanstvo, ali je, kako je objasnio, problem nastao pošto oni koji u ličnom dokumentu nisu imali taj podatak nisu mogli da glasaju.

"Prije nekoliko godina, Vlada distrikta je tražeći objašnjenje od OHR-a u vezi s tim problemom dobila odgovor da nije načinjena nikakva greška kada je data obaveza građanima da su dužni da se opredijele za entitetsko državljanstvo", dodao je Domić.

Podsjećajući da je u vezi s ovim pitanjem izostala ranije najavljivana apelacija Ustavnom sudu BiH, on je rekao da je to bila prilika da se otklone sve ove nedomice i preduprede političke polemike koje se danas vode oko toga da li su stanovnici distrikta obavezni da se identifikuju kao pripadnici jednog od dva entiteta ili, ipak, mogu da se izjasne kao stanovnici jedne posebne lokalne samouprave.

"Iskrsao je problem da građani moraju uzeti entitetsko državljanstvo da bi dobili ličnu kartu bez koje ne mogu ostvarivati mnoga prava, niti učestvovati u javnom životu. Dakle, uvedena je imperativnost uzimanja entitetskog državljanstva. Za sada, ne postoji drugačije rješenje od ovog, te ćemo i nadalje da primjenjujemo zakon koji je propisao obavezu posjedovanja entitetskog državljanstva", istakao je Domić.

Prema njegovoj ocjeni, riječ je o ustavno-pravnom pitanju i treba ga primjenjivati sve dok je na snazi zakonski akt prema kojem je posjedovanje entitetskog državljanstva obaveza građana distrikta Brčko.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.