Dolazak pape u Srbiju nije moguć

Izvor: B92, 01.Feb.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dolazak pape u Srbiju nije moguć"

Beograd -- Poseta pape Benedikta Šesnaestog Nišu, povodom obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta, "nije moguća, imajući u vidu određene istorijske probleme".

Apostolski nuncije u Beogradu, nadbiskup Orlando Antonini, izjavio je u intervjuu za italijansku katoličku novinsku agenciju SIR da po pitanju ekumenizma stanje u Srbiji "nije još dovoljno opušteno".

"Međutim, postavljeni su prvi koraci pomirenja. U to treba ubrojati i imenovanje beogradskog nadbiskupa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stanislava Hočevara u organizacioni komitet za obeležavanje jubileja", smatra Antonini.

On je ukazao na to da se radi o "dugotrajnom istorijskom procesu".

"Mora se uspostaviti poverenje, stvoriti preduslovi, različite pozicije se moraju razjasniti. Pre svega potrebno je ponašati se u skladu sa ljubavlju prema bližnjem i sestrinskim odnosima", poručio je nadbiskup.

Tucić: Ne postoji raspoloženje za posetu pape

Urednik Verske informativne agencije Živica Tucić ocenio je da ni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ni u društvu "ne postoji raspoloženje" da papa Benedikt XVI poseti Srbiju povodom ovogodišnjeg obeležavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

"Ne postoji raspoloženje za papinu posetu, ni u Crkvi ni u društvu, niti među intelektualcima u javnosti. Kao što (apostolski nuncije u Beograd Orlando) Antonini kaže: 'Tu postoje istorijske okolnosti'", rekao je on i dodao da je pre svega reč o odnosima Srba i Hrvata.

Tucić je naveo da je srpski patrijarh Irinej prošle godine bio u Zagrebu i da je tada rečeno da će jedna mešovita komisija nastaviti da radi na razjašnjavanju onoga što ometa poboljšanja odnosa između dve crkve i naroda.

On je dodao i da u Vatikanu postoji volja da papa poseti Srbiju, ali "ne po svaku cenu". Tucić je rekao i da pet odsto stanovništva u Srbiji čine katolici i da oni imaju pravo da ih poseti njihov verski poglavar.

Tucić je ocenio da bi papina poseta poboljšala i međunarodnu poziciju Srbije.

"Poseta bi svakako značila za međunarodnu poziciju Srbije jedan poen. Zemlja bi se predstavila kao tolerantna, multikonfesionalna", rekao je Tucić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nuncije Antonini: Papa neće dolaziti u Niš

Izvor: Press, 01.Feb.2013

U intervjuu za italijansku katoličku novinsku agenciju SIR nadbiskup je ocenio da po pitanju ekumenizma, stanje u Srbiji "nije još dovoljno opušteno".. "Međutim, postavljeni su prvi koraci pomirenja. U to treba ubrojati i imenovanje beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara u organizacioni komitet...

Nastavak na Press...

Beoradski nuncije: Dolazak pape u Srbiju nije moguć

Izvor: Kurir, 01.Feb.2013

Poseta pape Nišu nije moguća imajući u vidu određene istorijske probleme, naveo je Orlando Antonini..BEOGRAD - Poseta pape Benedikta Šesnaestog Nišu, povodom obeležavanja 1.700 godišnjice Milanskog edikta, "nije moguća, imajući u vidu određene istorijske probleme", naveo je apostolski nuncije...

Nastavak na Kurir...

Dolazak pape u Srbiju još nije moguć

Izvor: Telegraf.rs, 01.Feb.2013

Apostolski nuncije u Beogradu, nadbiskup Orlando Antonini, izjavio je u intervjuu za italijansku katoličku novinsku agenciju SIR da po pitanju ekumenizma stanje u Srbiji "nije još dovoljno opušteno"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.