Doktori za svirku i zabavu

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktori za svirku i zabavu

U neobičnom bendu peva i svira deset zaječarskih lekara i jedan doktor metalurgije

Zaječar – Zaječarci i Timočani ih sa više poverenja i radoznalosti posećuju u lekarskim ordinacijama od kada su počeli da odlaze na njihove koncerte. Reč je o neobičnim muzičarima iz sve popularnijeg zaječarskog sastava „Doktori" u kome, već gotovo godinu dana, peva i svira deset lekara zaječarskog Zdravstvenog centra. A jedanaesti član ove grupe je doktor tehnoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nauka, vrhunski specijalista metalurgije. „Doktori" i leče i zabavljaju. Upućeni i „obožavaoci" kažu da to čine podjednako uspešno.

Od 22. maja minule godine – kada su se prvi put pojavili na koncertu u Zaječaru, otvarajući svojim muziciranjem tradicionalne „Timočke medicinske dane", do sada su, u dobro ispunjenim salama, zabavljali publiku i u Boru, Negotinu, Kladovu, Boljevcu, Pančevu, Kučevu i Nišu. Ponelo ih pa ne mogu da se zaustave. Pacijenti često njihove koncerte viđaju i na lokalnim televizijama.

Pevaju i sviraju sve što je bilo najpopularnije, kod nas i u svetu, od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog veka, pretežno pop i rok hitove. Većina sadašnjih lekara bili su svojevremeno i odlični đaci zaječarske muzičke škole. Među njima u muzičkom svetu najpoznatiji je popularni dečiji lekar Jovan Rašić. U studentskim danima bio je prvi vokalni solista legendarne beogradske grupe „Generacija 5". U zaječarskoj muzičkoj školi naučio je da svira klavir i klarinet.

Pevaju, i to izuzetno, i Biljana Paunović, psihijatar, Željka Aleksić, specijalista nuklearne medicine, Mirjana Filimonović, neuropsihijatar, Dragana Živković, njihova srednjoškolska ispisnica, sada profesor na Tehničkom fakultetu u Boru, i mlađani Mladen Jolić, lekar opšte prakse, istovremeno i izvrsni gitarista.

U instrumentalnom sastavu ove dobrozvučeće doktorske bratije su još gitaristi Ivan Čikarić, lekar opšte prakse, Željko Ilić, ortoped, i Miljan Jović, specijalizant urgentne medicine. Sa njima su i bubnjar Goran Janković, dečji hirurg, i dragoceni svirač na usnoj harmonici Miodrag Kostić, lekar u pedijatriji.

„Doktori" su osnovani gotovo slučajno. Bilo je predviđeno da traju tek toliko koliko da se okupe i odsviraju i otpevaju nešto prikladno na tradicionalnom stručnom skupu medicinskih radnika. Ali, oduševili su svojim muziciranjem. Posebno legendarnog Momčila – Mošu Radenkovića, osnivača poznate zaječarske rok grupe „Zlatni prsti" i osnivača još legendarnije Zaječarske gitarijade. On je pozvao „talentovane" doktore da zabavljaju goste u prestižnom zaječarskom „Ajriš pabu", čiji je vlasnik.

Mošino „uplitanje" se posrećilo pa su „Doktori" uskoro dobili i svoje profesionalne menadžere. Došli su iz Centra za kulturu u Boru, ponudili im ugovor o saradnji i počeli da im priređuju koncerte. Poslednji, među petnaest, bio je u Zaječaru, humanitarni – da se obezbedi novac za ovdašnju Sigurnu kuću. Uskoro, već 4. aprila, imaće koncert u Aleksincu, 18. aprila u Petrovcu na Mlavi... A najveći će, svakako, biti u Zaječaru, 22. maja, na godišnjicu osnivanja. Moša Radenković kaže da je sreća što Zaječar ima „Doktore". Zaista, izuzetno zvuče, nesvakidašnje.

Stojan Todorović

[objavljeno: 01/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.