Dojite svoju decu - i ne skidajte osmeh s lica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojite svoju decu - i ne skidajte osmeh s lica

OSAKA - Poznat po tome što predstavlja lek protiv depresije i "loših misli", čini se da će smeh uskoro pomoći dojiljama da se svojim mlekom uspešno suprotstave kožnim alergijama svojih beba.

Pedijatar Hađime imata sa Klinike "Morigući Kejindjikaji" u Osaki, u Japanu, došao je nedavno do značajnog, iznenadnog otkrića: kod bebe koje doje i koje su bile sklone da "zarade" različite vrste ekcema, primećeno je da imaju sve slabije simptome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojih nedaća - ako su im se majke pre nego što ih stave na dojku slatko smejale!

On je majkama koje doje u toku istraživanja prikazivao ili kratke filmske komedije Čarlija Čaplina ili dosadne TV vremenske prognoze i u određenim intervalima uzimao uzorke njihovog mleka.

U toku dva naredna dojenja takođe je merio i alergijske reakcije beba na prašinu i lateks. Kod dece čije su se majke smejale pre nego što su počele da ih doje zabeležena je znatno slabija reakcija na alergene. Sve bebe i neke od majki koje su učestvovale u istraživanju patile su od blagog oblika običnog ekcema.

Kimata je takođe otkrio značajno povećan nivo melatonina u mleku majki koje su se smejale pre dojenja. Ovaj hormon značajan je za opuštanje a njegov nivo je umanjen kod osoba koje pate od ekcema - piše časopis Nju sajentist.

"Bilo bi dobro ispitati da li 15-minutni smeh dnevno može, dugoročno, reducirati alergije kod majki i njihovih beba" - zaključio je američki pedijatar Majkl Miler sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend u Baltimoru koji je istraživao uticaj smeha na srčana obolenja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.