Dojče vele: Spora borba protiv korupcije u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Spora borba protiv korupcije u Srbiji

BON - Srbija se na polju borbe protiv korupcije ne kreće dovoljno brzo, niti pravovremeno ispunjava sve preporuke dobijene od Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) pri Savetu Evrope, ocenio je danas nemački radio Dojče vele.

"Srbija ima dosta problema sa korupcijom, ali bi ipak trebalo reći da se stvari sporo poboljšavaju. Usvojen je zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja bi trebalo da bude centralni organ u toj oblasti. Zakon stupa na snagu 1. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2010. I tek tada ćemo zapravo videti koliko je Srbija ozbiljna u borbi protiv korupcije", rekao je za Dojče vele predsednik GRECO Drago Kos.

Prema njegovim rečima, dosadašnji koraci koje je Srbija preduzimala u borbi protiv korupcije ne ulivaju nadu da u zemlji postoji dovoljno političke volje za takav angažman.

Prema istraživanjima, u koje institucije EU imaju uvid, oblasti u kojima ima najviše problema sa korupcijom u Srbiji su političke stranke i zdravstvo, naveo je radio.

Efikasna borba protiv korupcije je i jedan od preduslova za dalje evropske integracije.

"To može da postane značajna prepreka u koracima Srbije ka Uniji. To bi moglo da postane i najozbiljnija prepreka, jer Unija više ne želi da u svoje okvire prima zemlje koje se ozbiljno ne bore protiv korupcije", istakao je Kos.

Nemački radio je naveo će institucije EU, koje se zalažu za borbu protiv korupcije, u narednom periodu insistirati da se iz formalne kontrole ispunjavanja njihovih preporuka i standarda, pređe na sagledavanje praktičnih učinaka svake zemlje, a to podrazumeva, naveo je Kos, primenu još nekih mera.

Kao primer, ističe radio, navodi se slučaj Bugarske, koja je upravo zbog korupcije bila finansijski sankcionisana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.