Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovorena saradnja Muzeja RS sa dva muzeja iz Srbije

BEOGRAD, BANJALUKA - Muzejski radnici Muzeja RS iz Banjaluke prisustvovali su otvaranju izložbe "Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji", koja je u srijedu naveče otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu. Riječ je o postavci Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, čiji je autor Bratislava IdvoreanStefanović, muzejski savjetnik.

U istom prostoru prethodno je bila postavljena i izložba banjalučkog muzeja "Zmijanjski vez".

Vladimir Đukanović, v.d. direktora Muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << RS, zahvalio je Etnografskom muzeju i Muzeju Vojvodine na dosadašnjoj saradnji s Muzejom RS i uručio prigodne poklone direktorima ovih ustanova povodom 25 godina postojanja RS.

Tom prilikom istaknut je i značaj zajedničkog djelovanja ova tri muzeja prema trećim zemljama, odnosno pokretanje raznih vrsta projekata u cilju dobijanja finansijskih sredstava iz evropskih projekata.

Takođe, dogovoreno je da se direktori ove tri institucije ponovo okupe u Muzeju RS u Banjaluci radi potpisivanja protokola o saradnji.

"Cilj Muzeja RS je da u narednom periodu uspostavi što tješnju saradnju sa svim najznačajnijim institucijama u Srbiji: Narodnim muzejom, Istorijskim muzejom, Vojnim muzejom, kao i Prirodnjačkim muzejom", naveo je Đukanović.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Slavka Milosavljević, predsjednica Udruženja muzejskih radnika Republike Srpske, tako da je pokrenuto i pitanje saradnje između ovog muzejskog udruženja i Muzejskog društva Srbije.

Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja, istakla je značaj saradnje između ova tri muzeja, koja će biti realizovana kroz razmjenu izložbi i saradnju stručnjaka. U ime Muzeja Vojvodine, v.d. direktora Drago Njegovan je istakao potrebu da se ovogodišnja muzejska manifestacija "Muzeji Srbije  10 dana od 10 do 10" s temom "Muzej u gostima" proširi na sve muzejske ustanove. Izložba "Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji" moći će se pogledati do 21. maja 2017.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.