Dogovorena koalicija za vlast u BiH bez Dodikove stranke

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2014, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovorena koalicija za vlast u BiH bez Dodikove stranke

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić i opozicionog Saveza za promene iz Republike Srpske, koji predvodi Srpska demokratska stranka (SDS), potpisali su danas u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti, i pozvali HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.

Taj dogovor je postignut nakon što su stranke iz Sarajeva, SDA i DF, ocenile da bi u vlasti radije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da vide opozicioni SDS, nego SNSD Milorada Dodika, koji je pobedio na izborima u Republici Srpskoj.

Dogovor o koaliciji postignut je na sastanku u Sarajevu nakon nepunih sat i po, pod nazivom "Programska načela za delovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018", prenela je agencija Hina.

Programska načela potpisali su lideri stranaka SDA Bakir Izetbegović, Demokratskog fronta Željko Komšić i članovi koalicije Savez za promene iz Republike Srpske, predsednik SDS-a Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Nezavisnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Izetegović je ocenio da je 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i osam godina nakon početka reformskog zastoja u BiH bilo krajnje vreme za promenu odnosa sadržanog u dokumentu koji je večeras potpisan.

Lider SDS-a Bosić rekao je da je vreme za politički zaokret, zaustavljanje sukoba i provođenje reformi u interesu građana.

"Verujem da će ovo biti početak nečega novog u odnosima i da ćemo se okrenuti problemima i pitanjima običnih građana, da ćemo govoriti o nezaposlenosti i da je ovo na neki način nova stranica u odnosima", rekao je Bosić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Komšić je rekao da je potrebno da se ubrzaju evroatlantske integracije i promeni način upravljanja zemljom u interesu svih građana.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će dokument potpisati i druge stranke, pozivajući pre svega da im se priključi predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH, čime bi se stvorio temelj za formiranje novog saziva Veća ministara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Dogovorena koalicija za vlast u BiH bez SNSD, čeka se HDZ

Izvor: Studio B, 10.Nov.2014

Lideri SDA, Demokratskog fronta i opozicionog Saveza za promene iz Republike Srpske, potpisali dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja državne vlasti, i pozvali HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe tom dogovoru...Lideri Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Demokratskog...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.