Dogovor pozitivan ali sledi dug put

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor pozitivan ali sledi dug put

Teheran -- Rohani je podržao okvirni sporazum o niklearnom programu postignut sa šest svetskih sila, kao "pravi korak na dugom putu ka sveobuhvatnom, konačnom dogovoru".

Predsednik Irana Hasan Rohani je naglasio da će Iran nastaviti obogaćivanje uranijuma - koje će, po dogovoru, u roku od šest meseci biti svedeno na nivo ispod pet odsto - na šta su njegovi pregovarači pristali u razgovorima s grupom P5+1 - SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom i Nemačkom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Dogovor u Ženevi je veoma pozitivan korak, ali pred nama je dug put. Korak po korak, krećemo se ka postizanju konačnog sporazuma s P5+1", rekao je Rohani u televizijskom obraćanju uživo, povodom obeležavanja 100 dana svoje vlade.

Iranski predsednik je, međutim, naglasio: "Obogaćivanje uranijuma, što je jedno od naših prava, biće nastavljeno... Iran nikad neće odustati od svojih nuklearnih aktivnosti".

Predstavnici šest velikih svetskih sila postigli su u nedelju u Ženevi, nakon četiri dana intenzivnog pregovaranja, dogovor s iranskom delegacijom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje, obećavši u zamenu ublažavanje dela sankcija EU i SAD protiv Teherana.

Bela kuća protumačila je sporazum kao obećanje Irana da neće obogaćivati uranijum iznad nivoa od pet odsto u narednih šest meseci.

Sporazum je razbesneo Izrael, Saudijsku Arabiju i još neke zemlje, koje Iran vide kao pretnju za regionalnu bezbednost, preneo je Frans pres.

Rohani je ocenio i da "na svetu ima nekih koji ne žele da ovo pitanje bude rešeno, kao i nekih u samom Iranu koji se ponašaju detinjasto".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.