Dogovor o ceni hrane izaziva kritike u Bugarskoj

Izvor: Southeast European Times, 15.Avg.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor o ceni hrane izaziva kritike u Bugarskoj

Eksperti, političari i vlasnici malih preduzeća u Bugarskoj kritikuju sporazum o fiksiranju cena, koji je vlada postigla sa nekoliko vodećih lanaca za prodaju prehrambenih proizvoda.

15/08/2012

Svetla Dimitrova za Southeast European Times iz Sofije -- 15.8.2012.

Ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov postigao je dogovor sa tri najveća maloprodajna lanca u Bugarskoj o zamrzavanju cena 10 osnovnih namirnica koje se proizvode u zemlji na tri meseca, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << kritičari kažu da je to novi udarac malim preduzećima u zemlji.

„Uzgajivači stoke, kompanije za preradu mesa i mleka i lanci samoposluga tvrde da posluju sa gubitkom. Pa ipak, potrošači ne kupuju krajnje proizvode po nižim cenama“, rekao je Najdenov.

Ti prehrambeni proizvodi uključuju hleb, jogurt, mleko, beli i žuti sir, puter, jaja, piletinu, svinjetinu i kobasice.

Najdenov je saopštio postizanje sporazuma sa bugarskim ograncima prodavnica Metro keš & keri, Kaufland i Bila dan nakon što je informisao medije da državna agencija za nacionalnu bezbednost, nacionalna agencija za revizije i finansijska policija istražuju moguće nepravilnosti duž celokupne trgovinske linije, od proizvođača do prodavaca.

Tanija Todorova, vlasnica dva mini marketa u selu Kokaljane, u blizini Sofije, izražava rasprostranjeno mišljenje da taj sporazum predstavlja veliki udarac malim preduzećima u Bugarskoj.

„Iznosi koje proizvođači traže da platimo nisu isti kao oni koje nude velikim trgovačkim lancima. Mi ne dobijamo popuste koje oni dobijaju“, rekla je Todorova za SETimes. „Kada dođu penzioneri i vide da je cena njihovog omiljenog jogurta oko 10 centi veća ovde nego u velikim lancima, oni kažu 'kupovaću kod njih'.“

Političari sa obe strane političkog spektra takođe su kritikovali taj korak. Desničarska stranka Demokrate za jaku Bugarsku nazvala je to kartelskim sporazumom kojim se ditektno krši bugarski zakon o zaštiti potrošača.

Bugarska industrijska asocijacija i unija Proizvedeno u Bugarskoj upozorili su na potencijalna bankrotstva duž cele linije od proizvodnje do tržišta.

Lučezar Bogdanov, analitičar sofijske konsalting kompanije Indastri voč, kaže da će političari uvek biti u iskušenju da učine nešto kada se pojavi problem.

„S obzirom da nemaju mnogo mašte, njihova tipična reakcija dolazi u vidu zabrana, sankcija, [novih] pravila i pokušaja da fiksiraju cene“, kaže Bogdanov za SETimes.

Dogovor koji je Najdenov postigao početkom avgusta verovatno neće doneti trajni rezultat.

Posle uličnih protesta zbog porasta cena goriva, vlada premijera Bojka Borisova potpisala je u martu 2011. godine sporazum sa bugarskim ogrankom ruske naftne kompanije Lukoil, zamrzavajući cene goriva na mesec dana. Ubrzo nakon isteka tog roka cene su premašile nivo iz perioda pre zamrzavanja.

Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, koji je bio ministar regionalnog razvoja u sadašnjoj vladi pre nego što se kandidovao za predsednika prošlog septembra, takođe je kritikovao sporazum.

„Cene ne mogu da se smanje sporazumima sa nekoliko trgovačkih lanaca. One mogu da se spuste stvaranjem pravedne konkurencije između snabdevača i proizvođača“, rekao je on, a prenosi Sofijska novinska agencija.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.