Dodik izgubio spor protiv novinara

Izvor: Kurir, 05.Jul.2013, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik izgubio spor protiv novinara

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbu predsednika RS Milorada Dodika uloženu na presudu Opštinskog suda u Sarajevu kojom je odbijen njegov tužbeni zahtev da mu urednik Bakir Hadžiomerović i novinar Slobodan Vasković solidarno isplate 50.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog klevete iznošenje neistina u TV emisiji „60 minuta" 03.12.2007. godine za povredu časti, ugleda i moralnog integriteta ličnosti.

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je Dodikovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << žalbu i potvrdio prvostepenu presudu kojom je odbijen Dodikov tužbeni zahtjev, uz obavezu da tuženim nadoknadi troškove parničkog postupka u iznosu od 3.981,76 KM.

Kantonalni sud je u obrazloženju naveo da je Dodikova žalba neosnovana te konstatirao da je prvostepeni sud utvrdio da je kao premijer RS i kao visoko pozicionirani političar donosio odluke važne za RS, da su zbog toga oči javnosti bile usmerene prema njegovim postupcima i odlukama, te da obavljajući  visoku funkciju mora biti spreman na kritike..

"Tužilac je nesporno javna ličnost i prema praksi Evropskog suda za ljudska prava mora tolerisati intenzivniji nivo kritike od običnih građanam, tj, granice dopuštene kritike znatno su šire kada su u pitanju javne osobe jer se oni svesno izlažu pomnom ispitivanju svojih reči i dela kako od novinara, tako i od celokupne javnosti, pa shodno tome moraju iskazati i već stepnm tolerancije", navedeno je među ostalim u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je odbijena žalba predsednika RS-a Milorada Dodika u tužbenom sporu protiv urednika i novinara emisije „60 minuta“ Bakira Hadžiomerovića i Slobodana Vaskovića.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.