Dodik: Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu

Moskva -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti.

On je u intervjuu za Tass, nakon odluke Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO, rekao da je Srpska pod velikim pritiskom po pitanju članstva u NATO jer, kako kaže, Zapad bi želeo da sve države budu članice NATO.

"Njihov cilj je jasan. Oni to oblikuju tako što državama govore da bi trebalo da teže nastojanju da budu primljene u NATO, a ako ne, onda je to problem. RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ne vidi prednost u NATO kao druge zemlje, budući da je prošla kroz NATO bombardovanje.

Dodik je dodao i da Rusija ostaje poslednji međunarodni igrač na Balkanu, koji se pridržava i brani međunarodno pravo u regionu. "Smatra se da Rusija favorizuje Srbiju, međutim Rusija predlaže projekte i Hrvatima i Bošnjacima, a oni ih odbijaju, jer se na saradnju sa njima ne usuđuju zbog zapadnjačkog stava", rekao je Dodik.

"Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu, a to je za nas važno jer znači da ne kontrolišu sve zapadni ključni igrači. Videli smo kako je odluka o bombardovanju Srbije i RS doneta bez rezolucije SB UN. To je veoma opasno", rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da je izgradnja Turskog gasovoda čini RS energetski sigurnijom. "Izgradnja gasovoda preko Srbije i Bugarske otvara određene mogućnosti za nas", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"NE MENJA SVOJE STRATEŠKO OPREDELJENJE" Dodik: Srpska ne namerava da uđe u NATO

Izvor: Blic, 21.Nov.2019

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namerava da uđe u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti. Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO.

Nastavak na Blic...

Milorad Dodik: Republika Srpska neće u NATO, Rusija je čuvar prava na Balkanu

Izvor: Kurir, 22.Nov.2019, 01:46

RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.