Dodik: Izetbegović može da govori u  svoje ime

Izvor: RTS, 24.Okt.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Izetbegović može da govori u svoje ime

Bakir Izetbegović nije imao pravo da na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića reaguje u ime cele BiH i RS, već samo lično ili u ime Bošnjaka, izjavio je Milorad Dodik.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije imao pravo da reaguje na izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika Srbije Tomislava Nikolića u ime cele BiH i RS, već samo lično ili u ime Bošnjaka, čiji je predstavnik.

Kako su preneli banjalučki mediji, Dodik je kazao da Izetbegović "nema pravo da srpski narod u BiH i Republiku Srpsku stavlja u kontekst svojih političkih stavova, a pogotovo kada to čini sa namerom da pogorša odnose sa Srbijom i njenim najvišim zvaničnicima".

"RS nije birala Izetbegovića, on nije predstavnik Republike Srpske niti ima pravo da govori u ime građana BiH, jer je on isključivo bošnjački član Predsedništva BiH", rekao je on.

Dodik je dalje ocenio da predsednik Srbije nije uvredio građane RS svojom izjavom da "Bosna polako nestaje pred našim očima", navodeći da su RS i njeni građani saglasni sa Nikolićevim stavovima.

Predsednik RS smatra da je Nikolićeva izjava o BiH tačna, te da su toga "svesni svi osim bošnjačkog političkog establišmenta".

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću navodeći da on takvim svojim stavom "grubo nasrće na BiH i vređa njene građane".

Izetbegović je saopštio da je zbog Nikolićeve izjave otkazao učešće na trilateralnom sastanku predsednika Srbije, Turske i BiH.

Iz Nikolićevog kabineta je saopšteno da su Izetbegovićevi navodi o otkazivanju sastanka nesporazum, s obzirom da taj sastanak nikada nije ni bio dogovoren. 

Još je poručeno da se izjava predsednika Srbije o BiH ne može tumačiti drugačije "osim kao izraz njegove zabrinutosti zbog lošeg funkcionisanja institucija države BiH, što je nepodeljeno mišljenje cele međunarodne zajednice".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izetbegović može da govori u svoje ime

Izvor: RTS, 24.Okt.2012

Bakir Izetbegović nije imao pravo da na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića reaguje u ime cele BiH i RS, već samo lično ili u ime Bošnjaka, izjavio je Milorad Dodik. ..Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.