Dodik: I dalje na sceni prenos nadležnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2015, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: I dalje na sceni prenos nadležnosti

TREBINJE - Savez za promjene ustupa interese Republike Srpske kroz niz nacrta, zakona, komisija, ali i u praksi Međunarodne zajednice, što govori o tome da Republika Srpska nema komoditet i o tome će raspravljati posebna sjednica Narodne skupštine.

Ovo je u Trebinju istakao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, naglasivši da je to stvar vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Republike Srpske, a jedino mjesto na kome se to treba raspraviti je Narodna skupština. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

On je kazao da su u Republici Srpskoj očigledni problemi što oni koji su dobili vlast u entitetima nisu u vlasti na zajedničkom nivou.

“Jedan od problema je i činjenica das u predstavnici SDS-a u Ministarskom savjetu propustili Nacrt ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice koji apsolutno ne odražava interese svih I jednaka prava vjernika u BiH”, rekao je Dodik.

On je izrazio stav da oni koji sjede u zajedničkim organima, a njihove partije su u Republici Srpskoj, u stvari ne predstavljaju Srpsku.

Podsjetivši da je SNSD ranije bio u zajedničkim inistitucijama sa SDA, ali na način da niko nikoga nije birao, jer su jedni predstavljali Srpsku a jedni Bošnjake i Federaciju, Dodik tvrdi da se, i pored sve glasnijih spekulacija o rekonstrukciji Savjeta ministara BiH, SDA bori protiv toga jer u Savezu za promjene, kako kaže, ima najbolje podanike.

Dodik prenosom nadležnosti smatra i razmatranje navodnog prenošenja viškova rezervi u takozvani Investiciono razvojni fond, na koji bi način entiteti ostali bez oko 500 miliona maraka koje bi bile preusmjerene na finansiranje institucija BiH, o čemu se navodno raspravljalo na sastanku Upravnog odbora Centralne banke BiH koji se vodio iza zatvorenih vrata.

“To je stara ideja koju ima SDA, a radi se o viškovima koji se jedino mogu upotrijebiti za dodatnu emisiju konvertibilnih maraka i njihovo stavljanje u promet na prostoru čitave BiH, ali se mogu upotrijebiti za formiranje bilo kakvog zajedničkog fonda, što nije nip o Ustavu”, rekao je Dodik, ističući da Savjet ministara nije Vlada, niti je Centralna banka BiH centralna u klasičnom smislu, ali, kako kaže, to guraju Bošnjaci, po staroj praksi da kad nešto jednom prođe više se ne može vratiti.

On je komentarisao i tvrdnje Valentina Incka da Srpska nema pravo na referendum, ističući da on očigledno nije pročitao Ustav, jer je on, kako kaže, nadležan samo u jednom dijelu Dejtonskog sporazuma, to jest, Sporazuma o civilnoj implementaciji…

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.