Dodeljene nagrade za kraj Urban festa

Izvor: Megafon.co, 06.Sep.2019, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljene nagrade za kraj Urban festa

Pet dana, deset predstava i stotine glumaca i lјudi zahvalјujući kojima su predstave bile u punom sjaju – ovogodišnji je rezultat Urban festa. Ovaj festival je petnaesti put grad pretvorio u veliku pozornicu.
Poslednje veče ovogodišnjeg Urban festa, bilo je rezervisano za dve predstave. “Život moj”,  Fakulteta umetnosti u Prištini, a zatim i, u revijalnom delu, predstavu “Tačka”, CNTK “Abrašević”. Potom je usledio i najsvečaniji deo festivala – dodela nagrada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> Kako je stručni žiri rekao više puta, odluke nisu bile nimalo lake… Ipak, na kraju su odlučili gotovo jednoglasno. U selekciji predstava studentskih i omladinskih pozorišta nagradu za najbolјu epizodnu mušku ulogu dobio je Stefan Balaban. Za ulogu Vedrana Granulića u predstavi “Čekaonica za bolјe sutra”. Nagradu za najbolјu epizodnu žensku ulogu je dobila Julija Vučković, za ulogu Agike Tot u predstavi “Totovi”.
Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Ilija Ivanović, za lik Gospodina Tota, takođe u predstavi “Totovi”.
“Snažno izraženo scensko prisustvo. Stilizovano, estetsko i svedeno čitanje uloge u predloženoj dramaturškoj situaciji”, stoji u obrazloženjeu žirija.
Jovana Đorđević je, igrajući Mamu Zeko na ovogodišnjem festivalu, osvojila nagradu za najbolјu žensku ulogu.
“Snažno i harizmatično scensko prisustvo, sa punom verom u emocionalno preživlјavanje svog scenskog lika”, naveo je žiri.
U kategoriji predstava dramskih fakulteta, žiri je, kažu, takođe imao izuzetno težak zadatak. Nagrada Car Konstantin, ove godine odlazi u ruke Rasta Mićića, za ulogu Helvera u predstavi “Noć Helvera”.
“Sa punom verom u scenske okolnosti, za precizno, svedeno a istovremeno veoma izražajno i snažno građenje lika”, stoji u obrazloženju.
Nagradu Carica Teodora dobila je Aleksandra Arizanović, za ulogu Karle u predstavi “Noć Helvera”.
“Precizno, odmoreno i tačno građenje lika Karle. Za uzajamno poverenje i emocionalno proživlјavanje svog scenskog lika”, naveo je žiri.
Gran pri festivala dobila je ekipa predstave “Mamin dašak u svemiru”.
“Za partnerstvo na sceni, za kolektivnu igru i radost stvaranja pozorišne magije”, obrazložio je žiri svoju odluku.
Žiri okruglog stola činili su predstavnici svih glumačkih ansambala učesnika i novinari koji dugo prate festivale. Oni su nagradili gotovo jednoglasno ekipu predstave “Mamin dašak u svemiru”.
SKC se zahvaljuje Studentski kulturni centar Niš se zahvalјuje svima koji su učinili da ove godine festival još jednom podigne standarde. Glumcima i pozorištima koji su maestralno izneli svoje uloge i predstave, lјudima koji su nedelјama radili na organizaciji, žiriju okruglom stola i stručnom žiriju koji su profesionalno ocenjivali glumce i predstave… Ogromnu zahvalnost dugujemo i našoj publici, koja prati i naše Akademsko pozorište i naš festival… Publici koja je plakala, smejala se i radovala zajedno sa likovima na sceni. Sa kojom je sve moguće!
Foto – SKC

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

Glavna nagrada “Urban festa” ostala u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Sep.2019

Gran pri Festivala akademskih pozorišta “Urban fest” pripao je predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC. Nagrade su dodeljene i najboljim glumcima u kategorijama omladniskih pozorišta i dramskih fakulteta.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.