Dodeljena sredstva za projekat energetske efikasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena sredstva za projekat energetske efikasnosti

NOVI SAD - Školama i predškolskim ustanovama dodeljena sredstva namenjena sufinsiranju projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu, na osnovu rezultata konkursa raspisanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i Stručne službe za realizaciju programa privrednog razvoja APV za dodelu sredstava iz budžeta pokrajine.

Cilj projekta je sprovođenje kompletnih mera energetske efikasnosti na objektima od javnog značaja - osnovnim i srednjim školama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i predškolskim ustanovama, kako bi se smanjila potrošnja toplotne i električne energije za potrebe zagrevanja prostora, pripremu tople potrošne vode i osvetljenje.

Na raspolaganju su bila sredstva u ukupnom iznosu od 10,7 miliona dinara. Pravo učešća na konkursu su imale opštine sa teritorije AP Vojvodine, koje su planirale da primene jednu ili više mera za povećanje energetske efikasnosti odnosno za smanjenje potrošnje energije.

Na konkurs se prijavilo 10 opština sa teritorije AP Vojvodine, od kojih je svaka podnela prijavu za jednu školu ili predškolsku ustanovu. Konkurisali su Bačka Topola, Apatin, Šid, Opovo, Titel, Odžaci, Novi Becej, Beočin, Kikinda i Zrenjanin.

Potpisivanju su prisustvovali Milan Čežek, zamenik Pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine i predstavnici korisnika - učesnici konkursa iz vojvođanskih opština i škola.

Sredstva za različite namene

Sve prijavljene škole su dobile sredstva. Sredstva obezbeđena na konkursu predvidena su za razlicite namene. Neki od projekata predvidaju zamenu dotrajale fasadne stolarije, sanaciju i adaptaciju postojećih a dotrajalih instalacija grejanja i kotlovskih postrojenja, promena načina grejanja i prelazak sa lokalnog na centralno, zamena postojećih sijalica štedljivim i drugo.

Povećanje energetske efikasnosti, odnosno potrošnje toplotne i električne energije za grejanje javnih objekata odnosno budžetskih ustanova je trajan zadatak, ne samo Pokrajinskog sekretarijata, nego i nadležnog Republičkog ministartsva, kao i društva u celini.

Ovo je jedna od osnovnih intencija u svim zemljama EU, kao i korišcenje obnovljivih izvora energije, kako bi se smanjilo zagađenje fosilnim gorivima, zaustavilo globalno otopljavanje i zaštitila čovekova okolina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.