Dodeljena nagrada Muzika Klasika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena nagrada "Muzika Klasika"

Nagrada "Muzika Klasika" za izuzetan doprinos umetničkoj muzici u 2018. godini pripala je sopranu Biserki Cvejić, najbolji muški izvođač je flautista Ljubiša Jovanović, a najbolji ženski izvođač sopran Jasmina Trumbetaš Petrović.

Nagrada časopisa "Muzika Klasika" za mladog izvođača je hornista Teodor Blagojević, kompozitor godine je Aleksandar Sedlar, nagrađen za "Simfoniju br. 1", a najbolji kompozitor primenjene muzike je Irina Dečermić za muziku za TV seriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Koreni" (RTS).

Beogradski kamerni orkestar "LJubica Marić" proglašen je orkestrom godine, izdavač godine je Centar za muziku Kolarčeve zadužbine, nagrađen za knjigu "Muzika u ođecima kritike", dok je Gala koncert u čast 60 godina Radio Beograda 2 najbolji koncert u 2018.

Nagradu "Muzika Klasika" za knjigu godine dobila je dr Melita Milin za delo "Ljubica Marić - Komponovanje kao graditeljski čin", violista Dejan Mlađenović je nagrađen za album "Solo Sei", najbolji festival u 2018. je 50. Bemus, a festival od regionalnog značaja Međunarodni festival srednjovekovne muzike - Medimus u Prizrenu.

Kritičar godine je Ana Ćirica, muzička urednica i kritičarka Radio Beograda 2, nagrada za afirmaciju umetničke muzike pripala je Mirjani Rastović, muzičkom uredniku Radio televizije Vojvodine.

Organizator godine je Centar beogradskih festivala - Cebef, a Muzikološki institut SANU je institucija godine.

Nagrada "Muzika Klasika" ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj revije "Muzika Klasika".

Osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru kalendarske godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

Nagrada će laureatima za 2018. biti uručena 31. januara u 18 sati u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.