Dobrodošli u Vukićevicu, leglo opasnog otpada

Izvor: N1 televizija, 03.Jun.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobrodošli u Vukićevicu, leglo opasnog otpada

Ove nedelje je u selu Vukićevica kod Obrenovca pronađeno još 25 tona opasnog otpada. Već treći put od kraja 2017. nadležni su u istom selu iskopali velike količine kancerogenih materija.

Izvor: N1

Za stanovnike Vukićevice obezbeđene su cisterne sa vodom za piće, ali meštani koji se bave poljoprivredom tvrde da im niko nije objasnio da li vodu iz bunara, koju su do sada pili, mogu da koriste za useve i stoku.

Pola godine unazad, u ovom selu pronađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je više od 100 tona nelegalno zakopanih buradi punih kancerogenih materija.

Uprkos tome, u Ministarstvu zaštite životne sredine tvrde - sve je pod kontorlom. Otrovna ulja nisu zahvatila podzemne vode. Ipak, zabranili su upotrebu seoskih bunara.

Osim po opasnom otpadu selo postaje poznato i po kapijama. Naime, na svakoj već šest meseci svakodnevno vise flaše. Čekaju cisternu. N1 je zatekao Miru kako svoju ambalažu puni vodom koju koristi samo za ručak i piće. Priznaje: bunare meštani nisu potpuno izbacili iz upotrebe.

“Koristimo za pranje, za umivanje, za mašinu i to. Stoka isto pije - ja ne znam da li sme”, kaže Mira.

Meštani, dakle, žive u dilemi, da li bunarsku vodu koja je zabranjena za piće mogu da koriste za useve i životinje.

“Nisu ništa rekli, niko nije dolazio”, kaže nam Biljana Nikolić.

Iako žive u neznanju, meštanin Slobodan Ninković objašnjava da poljoprivreda ne može da čeka.

“Stoka mi pije ovu vodu i kokoške što kažu, pa nose jaja. I prasice, i svinje, i ćurke imam”, navodi on

Svesni da možda štete zdravlju kroz lanac ishrane, meštani konstatuju - izbora nema. Jer, od obećanja da će ih priključiti na vodovod kažu - svakako nema ništa.

“Oni su rekli da će kao proći gradska voda. To će biti nikad. To samo za malu decu”, kaže Mira.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kako se živi u selu gde je otkriven toksični otpad

Izvor: N1 televizija, 03.Jun.2018

Ove nedelje je u selu Vukićevica kod Obrenovca pronađeno još 25 tona opasnog otpada. Već treći put od kraja 2017. nadležni su u istom selu iskopali velike količine kancerogenih materija...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.