Dobri rezultati državnih subvencija u turizmu

Izvor: Southeast European Times, 21.Avg.2012, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri rezultati državnih subvencija u turizmu

Ulaganja Makedonije i Rumunije u turizam pomogla su da se ubrza pozitivan trend.

21/08/2012

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja -- 21.8.2012.

Broj turista koji su posetili Makedoniju već dve uzastopne godine raste od kako je vlada počela da daje subvencije turoperaterima i da primenjuje druge mere, zahvaljujući kojima su stvorene nove mogućnosti za rast u sektoru turizma.

Vlada je krenula sitnim koracima dodelivši milion >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << evra prošle godine. Ipak, rezultati su veliki; sektor je zabeležio rast od 25 odsto 2011. i 11 odsto ove godine.

„Zbog tih pozitivnih rezultata, vlada je za 2013. godinu obezbedila 2,5 miliona evra subvencija agenciji za turizam“, kaže zaSETimesportparol vlade Aleksandar Gjorgijev.

Gjorgjiev je objasnio da je to povećanje rezultat dešavanja organizovanih u inostranstvu, posebno u zemljama Beneluksa, što je omogućilo makedonskim turoperaterima da potpišu ugovore sa inostranim turističkim agencijama o rezervaciji turističkih aranžmana u naredne tri sezone.

„Takav kontekst omogućava siguran priliv turista, kao i sredstava“, kaže Gjorgijev.

Subvencije iznose i do 65 evra po turisti, kako bi se turoperateri podstakli da privuku veći broj grupa. Da bi u tome uspeli, međutim, turoperateri moraju da se udruže sa pružaocima turističkih usluga i obezbede kvalitet po konkurentnim cenama.

U ovom trenutku, Ohridski aerodrom u Makedoniji opslužuje devet čarter letova nedeljno zahvaljujući aranžmanima turističkih agencija, što je ovog leta u taj gradić dovelo više od 16 hiljada turista.

„Pozitivan trend bi trebalo da se nastavi i naredne godine bi trebalo da dovede do povećanja broja turista za 12 odsto“, kaže zaSETimesDončo Tenevski, predsednik Makedonske hotelske asocijacije.

Tenevski kaže da su pozitivni rezultati ostvareni zahvaljujući diversifikovanom pristupu vlade, uključujući i smanjenje poreza na turističke usluge sa 18 na 5 odsto, što je direktno dovelo do smanjenja cena i veće konkurentnosti.

Makedonija je takođe preduzela mere za razvoj seoskog turizma i vinskog turizma.

„Vlada će finansirati specijalizovane prodavnice vina na atraktivnim turističkim odredištima i takođe će sufinansirati troškove za uređivanje i zapošljavanje radnika. Pomoćiće i otvaranje mini vinarija: neke su već otvorene, ali se moraju uvezati u turistički sistem kako bi donele dodatnu zaradu“, kaže Georgijev.

Atraktivna vinarija Elenov u blizini živopisne Demir Kapije na jugu Makedonije dobar je primer takve sinergije.

Vinarija Elenov se udružila sa skopskim turoperaterom Fibula kako bi privukla holandske turiste. Prema postojećim aranžmanima, turisti stižu tri puta nedeljno kako bi probali vino i tradicionalne makedonske specijalitete.

I seoski i vinski turizam dobijaju pomoć u okviru projekta samozapošljavanja, u kome država pruža finansijsku i drugu pomoć kako bi podstakla otvaranje firmi koje su povezane sa turističkim aktivnostima.

I dok je, zbog krize, turizam u regionu zapao u teškoće u zemljama poput Grčke, u Rumuniji taj sektor takođe beleži rast, zahvaljujući ulaganju države.

Promovisanje i ulaganja u infrastrukturu deo su turističkog plana te zemlje da udvostruči prihode od turizma i stvori nova radna mesta, kaže Karmen Moraru, generalni direktor u ministarstvu regionalnog razvoja i turizma.

Rumuniju je u 2011. posetilo skoro 1,6 miliona turista, što je za 13 odsto više nego prethodne godine. Većina je došla iz Nemačke, Italije i Francuske.

„Predviđam povećanje od 5 do 7 odsto u sektoru poslovnog turizma u Rumuniji, na osnovu razvoja infrastrukture“, kaže Moraru zaSETimes.

Dopisnik SETimes Gabrijel Petresku iz Bukurešta pomogao je u sastavljanju ovog teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.