Dobri odnosi Srbije i Francuske

Izvor: B92, 19.Dec.2013, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi Srbije i Francuske

Beograd -- Srbija zainteresovana za saradnju sa Francuskom na zajedničkim projektima u okviru Evropske odbrambene agencije, istakao ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić

Na sastanku sa ambasadorom Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Deniom, posvećenom aktuelnoj saradnji dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane istaknuto je da su politički odnosi Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski.

Ocenjeno je da Vlada Srbije dosledno radi na ispunjavanju spoljnopolitičkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prioriteta u oblasti evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Rodić je naglasio da su evropske integracije jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije i posebno zahvalio na podršci Francuske u tom procesu.

Istaknuto je da je Ministarstvo odbrane Srbije aktivno u procesu evropskih integracija, "a posebno u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU".

Nedavno potpisivanje Administrativnog ugovora sa EDA "unaprediće vojne i odbrambene sposobnosti i interoperabilnost Srbije sa državama članicama EU", ocenjeno je na sastanku.

Saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane je intenzivna, "a težišne oblasti su vojnoobrazovna saradnja, zajednička obuka i učečće u multinacionalnim operacijama pod okriljem EU, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja".

Istaknuto je da će Srbija nastaviti aktivno učečće u operacijama EU za upravljanje krizama u Somaliji, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Rodić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potpisali su krajem prošle sedmice u Briselu Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Srbije i EDA.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je objasnila da će o učesću Srbije u konkretnim programima EDA odlučivati zemlje članice.

EDA kao osnovni zadatak ima razvoj odbrambenih kapaciteta u oblasti upravljanja krizama i unapređenje saradnje u oblasti razvoja naoružanja.

Osnovni zadatak te agencije je i jačanje evropske industrijske i tehnološke baze u oblasti namenske industrije, kako bi stvorila konkurentno tržište naroužanja i opreme i unapredila istraživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.