Dobri bilateralni odnosi Srbije i Republike Koreje

Izvor: RTS, 04.Okt.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri bilateralni odnosi Srbije i Republike Koreje

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa delegacijom Ministarstva inostranih poslova Republike Koreje koja boravi u poseti Srbiji 3. i 4. oktobra radi održavanja redovnih političkih konsultacija između dva ministarstva.
Tokom sastanka, Dačić je upoznao korejsku stranu sa aktuelnom situacijom na Kosovu i Metohiji i razlozima zastoja u dijalogu Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Prištine, saopšteno je iz njegovog kabineta.
Preneo je očekivanje Srbije za dalje umereno i uzdržano postavljanje Južne Koreje u vezi sa pitanjem KiM, do postizanja obostrano prihvatljivog rešenja putem dijaloga između Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Istovremeno, on je ponovo istakao podršku procesu smirivanja tenzija i otopljavanja odnosa na Korejskom poluostrvu, uz poštovanje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u pravcu denuklearizacije i postizanja pune stabilnosti u regionu.
U razgovoru je obostrano konstatovano zadovoljstvo povodom uzlaznog trenda razvoja ukupnih odnosa između dve zemlje, te intenziviranja dijaloga i razmene poseta na visokom političkom nivou.
S tim u vezi, posebno je naglašen značaj posete Srbiji ministarke inostranih poslova Republike Koreje Gang Gjong Hva u junu 2019., koja je, kako je ocenjeno, dala značajan podsticaj daljem razvoju bilateralne saradnje.
Korejska strana, na čelu sa zamenikom ministra za političke poslove Jun Sunguom, je izrazila očekivanje da će, na ranije upućeni poziv ministarke Gang, šef srpske diplomatije uskoro učiniti uzvratnu posetu Južnoj Koreji.
Obe strane su potvrdile spremnost za dalji razvoj odnosa u svim oblastima, posebno u svetlu značajnog jubileja - 30. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, 27. decembra 2019. godine.
Ocenjeno je da postoje značajni potencijali za dalji razvoj ekonomske saradnje, posebno u oblasti investicija, IT sektora i digitalizacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić sa delegacijom Južne Koreje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa delegacijom Ministarstva inostranih poslova Republike Koreje koja boravi u poseti Srbiji 3. i 4. oktobra radi održavanja redovnih političkih konsultacija između dva ministarstva...Tokom sastanka, Dačić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.