Dobra kondicija bolja od dijete

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobra kondicija bolja od dijete

Dobra kondicija vam pomaže da duže živite - čak i ako ste debeli, zaključak je nedavno sprovedenog američkog istraživanja.

Zapanjujući rezultati ovog istraživanja pokazuju da su gojazni muški i ženski ispitanici stari preko 60 godina - ukoliko su bili u dobroj fizičkoj kondiciji - imali više izgleda da dožive duboku starost od svojih vitkih, odnosno prosečno teških vršnjaka - čija je kondicija bila slabija.

Čini se da ova poruka protivureči savremenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uznemirenosti zbog epidemije gojaznosti i neprestanim apelima za mršavljenje.

Američki istraživački tim, predvođen dr Stivenom Blerom, tvrdi, zapravo, samo to da svi stariji ljudi, uključujući i one koji su gojazni, mogu imati koristi od pojačanog nivoa fizičke aktivnosti.

U okviru istraživanja, koje je objavljeno u žurnalu Američke medicinske asocijacije, procenjena je fizička kondicija 2.600 odraslih ispitanika starih 60 i više godina i izmeren je njihov indeks telesne mase - koji predstavlja indikator gojaznosti - i procenat masnoće u telu.

U periodu od 12 godina 450 ispitanika je umrlo, a istraživači su ustanovili da su ovi ispitanici imali slabiji nivo fizičke kondicije od preživelih, bez obzira na njihov indeks telesne mase.

„Uočili smo da gojazne osobe u dobroj fizičkoj kondiciji imaju niži nivo smrtnosti od svih uzroka nego osobe čija je kondicija slaba, a normalne su težine ili su čak i mršave.

„Po svoj prilici bi bilo moguće da se smrtnost starijih osoba, bez obzira na uzroke, smanji zahvaljujući redovnoj fizičkoj aktivnosti - kao što je gotovo svakodnevna šetnja brzim hodom u trajanju od 30 ili više minuta."

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.