Dobitnici i gubitnici vojvođanskih izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobitnici i gubitnici vojvođanskih izbora

NOVI SAD - U novom sazivu Skupštine Vojvodine, prema još nezvaničnim rezultatima, ubedljivo će dominirati žuta boja, simbol Demokratske stranke, dok su najveći gubitnici radikali, a potom socijalisti.

Manje mesta nego u prošlom sazivu imaće i Liga socijaldemokrata Vojvodine, pripadnici DSS-a i Mađarske koalicije (MK), dok je sa političke scene Vojvodine potpuno nestao Pokret "Snaga Srbije" (PSS).

U dosadašnjem pokrajinskom parlamentu, DS je, istina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sama, imala 34 od 120 poslaničkih mesta.

DS i G17 plus sami imaju čak 64 mandata, plus LDP i GG

Sada Koalicija "Za evropsku Vojvodinu" (ZEV), u kojoj je još i G17 plus, raspolaže čak sa 64 mandata, a njima će se, prema rečima potpredsednika DS Bojana Pajtića, sigurno pridružiti dvojica poslanika grupa građana i jedini predstavnik LDP-a, jer im je unapred pružena podrška uoči drugog kruga izbora.

Radikali su sa 36 pali na 25 mesta, a posebno ih je pogodio ishod jučerašnjeg, drugog kruga glasanja po većinskom sistemu , kada je od 39 kandidata SRS u 60 izbornih jedinica pobedu izvojevalo samo njih pet - u Beloj Crkvi, Kikindi 1, Odžacima, Temerinu i Novom Sadu 1.

Više su očekivali i čelnici MK. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor rekao je juče da očekuje petnaestak mandata, ali ih je na, kraju, osvojeno samo devet.

Mađarska koalicija izgubili i u „svojim" sredinama

Kandidati MK su, na opšte iznađenje, poraženi u Adi, Senti, Malom Iđošu, Čoki, Temerinu, a svakako ih je najviše pogodio neuspeh u Subotici.

U "glavnom gradu zamišljene autonomije Mađara na severu Vojvodine" izgubili su aktuelni predsednik opštine Geza Kučera i pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec.

SVM je do sada imao 10 poslanika, a jednog Demokratska partija vojvođanskih Mađara Andraša Agoštona.

U koaliciju je u međuvremenu ušla i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Šandora Pala, a osvojena su dva poslanička mesta manje, što se može smatrati neuspehom.

Nestao PSS, gubitnici i SPS-PUPS, DS, LSV

Još veći neuspeh doživeli su socijalisti, mada su ovoga puta bili pojačani penzionerima (PUPS). Sa osam pali su na četiri mandata, dok jednog manje poslanika imaju koalicija "Zajedno za Vojvodinu" (sa 7 na 6), sa LSV na čelu, kao i DSS-NS ( sa 7 na 6).

PSS je imao sedam poslanika, shodno tome mesto potpredsednika Izvršnog veća Vojvodine i nekoliko sekretara, a ostao je bez ijednog.

U Skupštini Vojvodine prvi put će se naći LDP, zahvaljujući jučerašnjoj pobedi Milivoja Vrebalova u Novom Bečeju.

ZEV sa MK i ZZV može da menja i najviše pokrajinske akte

Matematički gledano, ZEV može sam da formira pokrajinsku vladu, ali valja očekivati da će ponuditi saradnju MK i ZZV, kako bi zajedno imali 82 mandata, dovoljna za donošenje i najviših pokrajinskih akata, uključujući i novi statut.

Pastor je, još uoči prvog kruga izbora održanih 11. maja, izjavio u Subotici da će MK tražiti mesto predsednika Skupštine Vojvodine, ali se tada nije znalo da će demokrate i G17 plus dobiti apsolutnu većinu.

Ligu će „možda" utešiti mesto gradonačelnika za Čanka

Ukoliko se to dogodi, onda će LSV ostati bez tako važnog položaja, koji je držala u poslednjih osam godina - najpre je predsednik Skupštine Vojvodine bio Nenad Čanak, a potom Bojan Kostreš.

Ligaši bi, "za utehu", mogli da dobiju mesto gradonačelnika Novog Sada, a to bi onda bio Čanak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.