Dobijamo još 12,1 miliona dolara za izbeglice

Izvor: Mondo, 10.Nov.2015, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobijamo još 12,1 miliona dolara za izbeglice

Tim Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji spremio je za našu zemlju dodatnih 12,1 miliona dolara, odnosno 1,4 milijarde dinara za zimske uslove pružanja pomoći izbeglicama.

Foto: Beta/AP, Darko Vojinović

Ta sredstva su obezbedili donatori kroz globalne i regionalne pozive i koristiće se za obezbeđenje potreba koje nastaju sa dolaskom zimskih uslova i biće distribuisana tokom narednih nedelja partnerima u Srbiji.

Pod vođstvom UNHCR-a, Tim UN za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je do sada isporučio pomoć u vrednosti od 3,8 miliona dolara odnosno 456 miliona dinara, a znatno veća pomoć je u pripremi.

Humanitarni odgovor UN obuhvata direktnu pomoć izbeglicama kojima se obezbeđuje hrana, voda, zdravstvena pomoć i humanitarna pomoć u obliku ćebadi i odeće, ali i pomoć u izgradnji kapaciteta i tehničke podrške organima vlasti.

Zahvaljujući podršci koju pruža UNHCR, Vlada Srbije je mogla značajno da poveća svoj kapacitet za registraciju sa manje od 1.000 na više od 8.000 izbeglica/migranata dnevno.

 "To je značajno smanjilo vreme čekanja i unapredilo upravljanje protokom", piše u saopštenju.

Zaposleni agencija UN prisutni su na svim relevantnim lokacijama na terenu 24 sata dnevno i rade u bliskoj saradnji sa svim nacionalnim i međunarodnim partnerima na pružanju podrške izbeglicama i migrantima.

Mnogo toga ostaje da se uradi, kako piše, posebno u pogledu specifičnih potreba najugroženijih lica.

Irena Vojačkova-Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji, istakla je da je u ovakvim situacijama verovatno da je od svih žena u reproduktivnom dobu svaka peta trudna.

"Potrebno je da za njih obezbedimo pristup uslugama zdravstvene zaštite i na taj način smanjimo rizike od komplikacija koje mogu da ugroze njihov život", dodala je Vojačkova-Solorano.

Kako je među izbeglicama sve veći broj dece, sastav pomoći treba prilagoditi tako da uključuje artikle potrebne za bebe, ćebad, obuću i odeću za decu. Takođe postoji hitna potreba da se zaštiti svako to dete od nasilja, eksploatacije i nanošenja štete i da se osigura da deca koja su odvojena od roditelja budu ponovo spojena sa svojim porodicama.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.