Dobar rod jabuka u požeškom kraju

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar rod jabuka u požeškom kraju

Minulog vikenda opština i turistička organizacija Požege organizovali su prvi put Dane jabuka. Zahlađenje je izgleda umanjilo broj posetilaca, ali ne i proizvođača i izlagača. Oni se nadaju da će oživeti "Budimka", koja bi osigurala plasman jabuka, a iz Ministarstva poljoprivrede stižu ohrabrujuće vesti.
Jabuke su ove godine rodile u požeškom kraju, uprkos gradu i elementarnim nepogodama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove sezone nisu zaobišle nijedan deo opštine. Voćnjaka je sve više, ali kupaca sve manje, žale se proizvođači jabuka.

„Cena svake godine je niža. A mislim da ako se ne nađe neko novo tržište, pored Rusije, da će to sve ići naniže," kaže Đorđe Čupović iz Vranjana.
„Budimka fali mnogo za ceo ovaj kraj. U svakom slučaju nedostaje, ali šta da radimo. I danas danji nije rešeno pitanje Budimke niti to ko hoće da reši".
navodi Ljubiša Ilinčić iz Milićevog Sela, a njegov komšija Zoran Đurić dodaje:
„Budimka bi, ja se nadam, pokrenula celokupnu tu proizvodnju jabuke i digla na mnogo veći nivo i obezbedila tržište, što je najbitnije nama proizvođačima".

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Željko Radošević, tvrdi da ima dvadesetak zainteresovanih domaćih i stranih kupaca za Budimku. Rešeno je pitanje imovinsko pravnih odnosa.
"Ostalo je još nekoliko otvorenih pitanja, dva tri pitanja iz sektora restitucije. Dva su već praktično mogu da kažem pred samim rešenjem. Procenjena je vrednost, urađena je evaluacija procene vrednosti i to nam sve daje za pravo da možemo očekivati u jako kratkom vremenskom roku javni oglas, objašnjava Željko Radošević, državni sekretar ministarstva poljoprivrede.

Dok budući kupac ne pokrene proizvodnju u Budimci, pojedini poljoprivrednici se okreću organskoj proizvodnji.
"Ja se trudim da ovo odradim što je moguće jeftinije, da ima prođu. Ali, veliko je ulaganje prvo u to, a drugo velika je cena. Narod ide trči u supermarkete da kupi robu," kaže Miro Rajković, proizvođač organskih proizvoda iz Ivanjice.
Jedno požeško udruženje ima nameru da sačuva stare, organske sorte jabuka. A da je ovo voće ukusno - i sveže, i prerađeno, posetioci su se uverili na štandu požeških žena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.