Do parade još tri nedelje, a sve više pretnji

Izvor: Mondo, 14.Sep.2012, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do parade još tri nedelje, a sve više pretnji

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila da je zabrinuta zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa u Beogradu i manifestacija koje su najavljene tim povodom sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je danas da je zabrinuta zbog činjenice da su tri nedelje uoči najavljene Parade ponosa u Beogradu i manifestacija koje su najavljene tim povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom.

Istovremeno, ova grupacija je i dalje jedina u Srbiji kojoj se osporava i negira pravo na slobodno okupljanje, piše u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, uz ocenu da se otvorenim pretnjama nasiljem stvara atmosfera straha i podstiče netrpeljivost, mržnja i neprijateljstvo prema LGBT osobama.

To je, smatra Petrušić, svojevrsni pokušaj da se stvori alibi za neodržavanje ovogodišnje Parade ponosa i dodaje da svi u Srbiji treba da budemo zabrinuti zbog "količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja nad jednom manjinskom grupom, našim sugrađanima i sugrađankama, jer koliko sutra to može biti svako od nas".

Poverenica je još jednom pružila bezrezervnu podršku svim LGBT osobama i istakla da država i njeni organi vlasti moraju pokazati moć i spremnost da zaštite Ustavom garantovana osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na mirno okupljanje i slobodu govora.

Petrušić poziva državne organe da preduzmu sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika planiranih manifestacija i stvorili svi neophodni uslovi za njihovo mirno okupljanje.

(Tanjug, foto.Medija centar Beograd)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brojne pretnje uoči "Parade ponosa"

Izvor: RTS, 14.Sep.2012

Tri nedelje uoči "Parade ponosa" sve brojnije pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom, rekla poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i pozvala državu da preduzme mere kako bi se osigurala bezbednost učesnika. Organizatori "Parade ponosa" nisu protiv okupljanja ratnih...

Nastavak na RTS...

Tri nedelje do Parade ponosa, pretnje sve brojnije, situacija napeta

Izvor: Blic, 14.Sep.2012

Do Parade ponosa ostale su tri nedelje, a pretnje, govor mržnje i nasilje nad LGBT populacijom sve su izraženiji, zabrinuto upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić. Desničarske organizacije i ratni vojni veterani najavili su protestne šetnje istog dana kada je i Parada....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.