Do kraja dana u Srbiju će ući 6.000 migranata

Izvor: Mondo, 21.Okt.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja dana u Srbiju će ući 6.000 migranata

Do kraja dana na teritoriju Srbije ući će oko 6.000 migranata i svi oni će se tokom noći ili najkasnije sutra ujutru pojaviti na prelazu Berkasovo, ka Hrvatskoj, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

On je poručio da Srbija čini sve da svim migrantima pomaže do, kako je rekao, poslednjeg centimetra svoje teritorije.

"Do poslednjeg centimetra naše državne teritorije obezbedićemo i hranu i lekove, ćebad, vodu i sve što može i mora da se učini za njih i njihovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << decu", rekao je Vulin.

Vulin je tokom obilaska prelaza Berkasovo i razgovora sa predstavnicima Crvenog krsta, lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija, rekao da očekuje da će do kraja dana na teritoriju Srbije ući oko 6.000 migranata.

On je podsetio da je koliko jutros na Berkasovu bilo oko 3.500 osoba istakavši da svako zatvaranje granica samo dovodi do dodatnih problema izbeglica.

"Svako zatvaranje granica samo usporava izlazak i izaziva da se ovi ljudi nalaze u nezavidnoj situaciji, da im se deca razboljevaju... stvara nervozu, a vrlo često izaziva i sukobe", rekao je on.

A kada je granica otvorena sve ide relativno normalnim tokom i funkcioniše mnogo bolje, rekao je Vulin i pnovio da će Srbija migrantima pomagati bez obzira na to da li se oni na našoj teritoriji zadržavaju 15 minuta ili 15 sati.

Sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović kaže da prehrambenih artikala, sredstava za higijenu i raznih potrepština za bebe ima dovoljno.

"Sve se čini šta se može u veoma složenim uslovima i za sada je situacija takva da hrane i higijenskih artikala ima dovoljno za narednih mesec dana", rekla je ona.

Vulin kao i Milenović odali su priznanje lokalnim vlastima Šida i Sremske Mitrovice na svemu što čine kako bi se izbeglicama pomoglo.

 Oni su ukazali i da je veliki problem održavanje higijene, jer su na prelazu Berkasovo ostale velike količine raznog smeća, koje radnici lokalnih komunalnih preduzeća neprestano odnose.

Od prelaza Berkasovo sa srpske strane do Hrvatske napravljen je improvizovani šatroski tunel u kome je oko 14 sati bilo smešteno oko 100 muškaraca, žena i dece koji su čekali da ih Hrvatska pusti na svoju teritoriju.

Tu su i predstavnici UNHCR-a, Crvenog krsta i raznih međunarodnih organizacija koje dele pomoć, ali i ćebad, kako bi se svima pomoglo.

Na tom prelazu angažovane su i lokalne komunalne ekipe koje pokušavaju da kompletno područje očiste od velike količine smeća.

Izbeglice i dalje dolaze na taj prelaz, a oko 14.30 sati stigla je i nova grupa od stotinak osoba, javlja reporter Tanjuga s lica mesta.

Situacija na samom prelazu mirna, a jutros je u 3.500 migranata, nakon provedene noći na hladnoći, probilo prelaz i ušlo u hrvatsku.

Kako su rekli Tanjugu predstavnici međunarodnih organizacija, hrvatski policajci u određenim vremenskim intervalima propuštaju izbeglice na svoju teritoriju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.