Do kad deca “odluče” da li su desnoruka ili levoruka?

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kad deca “odluče” da li su desnoruka ili levoruka?

Kod neke dece odmah je jasno jesu li levoruki ili desnoruki, ali većina će se naizmenično koristiti obema rukama do četvrte godine i onda izaberu koju preferiraju.

Njihov izbor bi trebalo da bude jasan najkasnije do polaska u školu, kaže nemačka psihoterapeutkinja Johana Barbara Satler.

Ukoliko se to ne dogodi, roditelji bi trebalo da potraže pomoć pedijatra ili posebno obučenog savetnika.

Neutvrđena preferencija, naime, može da prouzrokuje probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u školi.

Stalno menjanje ruke kojom se piše može potencijalno da prouzrokuje probleme u razvoju deteta.

Roditeljima koji sumnjaju da im je dete levoruko Satler savetuje da postave određene objekte u sredinu, bojicu na sredinu papira ili kašiku na sredinu tanjira. Tako deca imaju slobodnu mogućnost izbora.

Roditelji nipošto ne bi trebalo da pokušavaju da promene detetovu preferiranu ruku. To može da izazove probleme u finoj motorici, pamćenju i koncentraciji.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Deca do četvrte godine "odluče" da li su levoruka ili desnoruka

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018

Kod neke dece odmah je jasno da li su levoruka ili desnoruka, ali većina će se naizmenično koristiti obema rukama do četvrte godine i onda izaberu koju preferiraju...Njihov izbor bi trebalo da bude jasan najkasnije do polaska u školu, kaže nemačka psihoterapeutkinja Johana Barbara Satler. Ukoliko...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.