Izvor: Blic, 15.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do Miloševića ilegalno stizali alkohol i lekovi

Do Miloševića ilegalno stizali alkohol i lekovi

Uzimanje leka protiv lepre koji je poništavao delovanje lekova za visok pritisak koje je pio Slobodan Milošević morao je da dozira neki vrstan lekar. Pukovnik Ivica Milosavljević, načelnik Instituta za sudsku medicinu i patologiju VMA, kaže za 'Blic' da bi uzimanjem velikih doza 'rifampicina' morale da uslede primetne promene na koži, što će se tek utvrđivati, ali da je trovanje tim lekom mogao da sprovede samo vrstan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stručnjak koji je morao da određuje dozu.

- Kod nas taj lek može da se kupi za sto dinara. Pretpostavljam da je lek kupovan ovde ili negde gde ga je lakše naći, jer ga je znatno teže kupiti u Holandiji. Milošević je taj lek morao da pije nedeljama, a onaj ko je to dozirao morao je da bude oprezan kako mu ne bi dao prevelike doze jer bi velike količine tog leka prouzrokovale promene na koži. Pored toga, doziranje je bilo teže ako je pio i neke dodatne lekove. Zato je to morao da bude stručnjak - kaže Milosavljević i dodaje da rezultate toksikološke analize treba očekivati u naredna dva-tri dana.

Haški tribunal je bio obaveštavan da je Slobodan Milošević imao redovan pristup lekovima koji mu nisu prepisani i alkoholu. Kako je agenciji AP izjavio zvaničnik Haškog tribunala, lekovi i alkohol su bili prošvercovani u Miloševićevu zatvorsku ćeliju. Upravnik pritvorske jedinice obavestio je sud da ne može garantovati za Miloševićevo zdravlje, ali na to upozorenje nije dobio nikakav odgovor, rekao je izvor agencije AP.

Zvaničnik Tribunala koji ima pristup poverljivoj zdravstvenoj dokumentaciji o Miloševiću rekao je da su dva doktora zaključila da je Milošević namerno uzimao lekove koji su poništavali dejstvo prepisanih lekova za ishranu srca. U medicinskim izveštajima iz avgusta 2004. navodi se da Milošević nije poštovao naloge lekara i da je koristio lekove koji mu nisu prepisani, pokazuju transkripti Tribunala.

'Blic' je već ranije pisao da je Milošević zbog povišenog krvnog pritiska pio lek 'metoprolol', a da su u krvi bivšeg lidera SPS nađeni tragovi lekova protiv lepre i tuberkuloze. Lek 'rifampicin' koji se koristi za lečenje tih bolesti direktno poništava dejstvo lekova koji su čuvali Miloševićevo srce od infarkta.

Tokom godina procesa Miloševićeva krv je više puta analizirana, ali rezultati nikada nisu bili objavljivani da bi se zaštitila njegova privatnost.

Komentarišući sumnju u rezultate obdukcije koju je izrazio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Aleksandra Milenov, portparol Tribunala, podsetila je da su srpski patolozi koji su prisustvovali obdukciji, koju su sproveli holandski eksperti za sudsku medicinu, zaključili da je ona sprovedena profesionalno. Ona dodaje da pritvorenici Haškog tribunala koji su bolesni lekove koje im prepiše lekar uzimaju pod nadzorom medicinskog osoblja i stražara u pritvoru UN u Ševeningenu. Na pitanje da li je bilo moguće da Miloševiću neko u pritvor Tribunala donese lekove koji mu nisu bili prepisani, predstavnica suda je odgovorila da pri posetama stražari fizički ne pretresaju posetioce, ali da se svi pritvorenici pretresaju pre i posle posete.

Advokat Toma Fila postavlja pitanje zašto lekari Tribunala nisu odmah posle 12. januara nešto uradili da Milošević prestane da uzima nedozvoljene lekove ako su to još tada primetili.

- Zašto je Milošević tek 7. marta dobio izveštaj star dva meseca - pita Fila.

On tvrdi da u Tribunal lekovi mogu da se unose, ali da nije dozvoljeno unošenje hrane i alkohola.

- Ma ne možete da unesete ni mentol bombonu. Međutim, dešava se da optuženici naruče nešto, a to im donesu stražari. U svakom slučaju, ne postoji stopostotna kontrola onoga što dobijaju zatvorenici u Ševeningenu - kaže Fila za 'Blic'.

Tužilac Džefri Najs više puta je sugerisao da Milošević manipuliše bolešću tako što ne uzima prepisane lekove. N. M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.