Izvor: Nezavisne Novine, 12.Feb.2017, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do Alfa Kentaurija sa svemirskim jedrenjakom

Stiven Hoking i njegov partner, ruski milijarder Aleksej Miljner objavili su da je do trojne zvijezde Alfa Kentauri, koja nam je najbliža, sa naše planete moguće doletjeti za samo 20 godina, što znači da će biti moguće putovanje u oba pravca za života jedne iste generacije ljudi.

Istovremeno njemački astronomi planiraju sličan projekat: slanje prema njoj aparata koji bi se kroz kosmos kretao pomoću svjetlosnog jedra veličine dvije Keopsove piramide. Saradnik Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za izučavanje Sunčevog sistema Rene Heler čak je tim povodom razotkrio:

"Takvo jedro je moguće napraviti od grafena, veoma tanke i veoma lake, ali čvrste, folije od ugljenika. Planiramo da tu foliju, odnosno jedro koje bi pokretalo sondu, prekrijemo materijalom koji odbija Sunčevu svjetlost.

Mnoga velika dostignuća u ljudskoj istoriji postala su moguća samo zahvaljujući tome što su bile savladane neprelazne prepreke.

Uskoro ćemo ući u epohu kada će čovječanstvo početi da pomoću takvih sondi napušta naš Sunčev sistem i da izučava ekzoplanete", istakao je Heler.

Milijarder je već izdvojio 100 miliona dolara za pravljenje kosmičkog broda na bazi ideja koje su izložili kalifornijski fizičari. Oni su naumili da u dalji kosmos šalju strukture napravljene od lakih materijala, koje će moći da razvijaju brzine bliske brzini svjetlosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.