Izvor: Nezavisne Novine, 22.Mar.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2040. godine 600 miliona djece će biti bez pijaće vode

NJUJORK - Do 2040. godine jedno od četvoro djece živjeće u regionima sa ekstremnim nedostatkom vode, saopštio je danas UNICEF u izvještaju, prenosi AFP.

U istraživanju objavljenom na Svjetski dan vode, Ujedinjene nacije upozorile su da će za malo više od dvije decenije skoro 600 miliona djece živjeti na područjima sa ozbiljnim nedostatkom pijaće vode.

Više od 36 zemalja suočava se sa ekstremnim nedostatkom vode, navodi se u izvještaju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Rastuće temperature i suše mogu izložiti djecu dehidraciji, prema UNICEFU, dok kiša i poplave mogu uništiti sanitarne strukture i dovesti do pojave bolesti kao što je kolera.

Više od 800 djece mlađih od pet godina umru svakog dana zbog dijareje usljed loših sanitarnih uslova i nedostatka pijaće vode, piše u izvještaju.

Suša i konflikt su faktori iza nedostatka vode u dijelovima Nigerije, Somalije, Južnog Sudana i Jemena, piše u izvještaju.

Više od 1,4 miliona djece u tim područjima takođe prijeti "neposredan rizik smrti" zbog gladi.

Prema procjenama UNICEFA više od devet miliona ljudi nema pristup pijaćoj vodi samo u Etiopiji.

"Bez vode, ništa ne može da raste", rekao je generalni izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk, dodavši da se nedostatkom vode ugrožava budućnost miliona djece.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.