Dnevnik: Ren signalizirao oktobar

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevnik: Ren signalizirao oktobar

Oli Ren (Fonet, arhiva)

Novi Sad -- Evropski komesar za proširenje Oli Ren poslao je signal vodećim srpskim političarima da u oktobru pošalju zahtev za članstvo u EU, saznaje novosadski "Dnevnik".

Kako prenosi Dnevnik iz dobro obaveštenih izvora u Briselu, uslov za dobijanje statusa kandidata je da u međuvremenu stupi na snagu Prelazni sporazum o trgovini sa EU, koji zavisi od pune saradnje Srbije sa Haškim sudom.

"Komesar Ren zna dobro proceduru za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << davanje statusa kandidata i samo zbog diplomatske učtivosti nije želeo da demantuje srpske kolege kada govore da će Srbija to dobiti već u decembru ove godine.

Ali mu je isto tako stalo da Srbija postane kandidat za člana EU pre nego što on napusti sadašnju funkciju u jesen 2009", naveo je diplomatski izvor blizak Renu.

Srbija bi, prema istom izvoru, mogla da dobije status kandidata za člana EU najranije u junu 2009, a sledeća prilika je tek decembar iste godine.

"U EU vlada uverenje da bi Srbija sa statusom kandidata bila konstruktivnija oko pitanja Kosova, a naročito oko misije Euleks na Kosovu", rekao je "Dnevniku" jedan švedski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.