Dnevni boravak za decu u Užicu

Izvor: RTS, 23.Mar.2010, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevni boravak za decu u Užicu

Ministar rada Rasim Ljajić i šef delegacije Evropske komisije Vensan Dežer otvorili dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Užicu. Projekat izgrađen uz saradnju sa Evropskom komisijom ima 250 kvadrata i u njemu će boraviti od 25 do 30 dece.

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju otvoren je u Užicu. U prostoru od 250 kvadratnih metara ubuduće će boraviti od 25 do 30 dece. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Dnevni boravak, prvi te vrste u Užicu, otvorili su šef Delegacije Evropske komisije Vensan Dežer i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Investicija je vredna osam miliona dinara i urađena je u saradnji Evropske komisije koja je projekat finansirala sa 3,75 miliona, grada Užica 3,6 miliona i Ministarstva za socijalnu politiku koje je izdvojilo 600.000 dinara.

Ljajić je rekao da realizacija projekata poput ovog u Užicu predstavlja srž socijalne zaštite jer je njegov cilj razvoj dece sa smetanjama u razviju upravo u ostanku dece u prirodnim i biološkim porodicama kroz pomoć njihovoj socijalnoj integraciji.

"Nažalost mi još uvek imamo 1.100 dece sa invaliditetom i smetnjama koja su smeštena u domovima i institucijama, a naš plan je da ovaj broj za tri godine svedemo na minimum kroz pomoć biološkim porodicama i afirmaciju hraniteljstva i da na ovaj način omogućimo njihovu bržu integraciju", dodao je Ljajić.

Podrška deci sa smetnjama u razvoju

Ministar je naveo da u Srbiji ima 45 boravaka za decu poput užičkog što je malo, a plan Ministarstva je da za dve godine bude najmanje 80 odsto dece sa invaliditetom pokriveno dnevnim boravkom.

"Ministarstvo za rad je za dnevne centre i boravke i druge pomoći porodicama sa invaliditetom u Srbiji prošle godine izdvojilo 68 miliona dinara, a u martu je raspisan i konkurs vrednosti 70 miliona dinara na kome će imati prednost projekti koji znače podršku deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama", rekao je Ljajić.

"Predviđeno je da ovaj boravak bude centar okupljanja dece i mesto za dobru komunikaciju sa sredinom. Ova usluga je nedostajala gradu Užicu i mislim da je primer dobre prakse Evropske komisije, lokalne samouprave i ministarstva", rekao je gradonačelnik Užica Jovan Marković.

Dežer je rekao da je ovo zajednički projekat EU, grada Užica i Vlade Srbije i pravi primer dobre saradnje u evropskoj godini borbe protiv siromaštva i socijalne iscrpljenosti.

"Tako se u praksi pokazuje kako se brane evropske vrednosti i ostvaruju na delu, a ne na rečima", dodao je Dežer.

Boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Domu "Petar Radovanović" je jedan od 250 projekata koje je EU podržala od 2003. godine u Srbiji, rekao je Dežer i zahvalio svim učesnicima na realizaciji ovog projekta u Užicu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom

Izvor: Danas, 23.Mar.2010

Vensan Dežer, šef delegacije Evropske komisije u Beogradu, u prisustvu Rasima Ljajića, ministra za rad i socijalna pitanja i Jovana Markovića, gradonačelnika Užica, otvorio je juče prvi dnevni boravak za decu i omladinu sa invaliditetom u tom gradu.

Nastavak na Danas...

Otvoren prvi užički boravak za decu sa invaliditetom

Izvor: Glas javnosti, 24.Mar.2010, 09:21

UŽICE - Dnevni boravak za decu i mlade sa invaliditetom otvoren je u Užicu...U prostoru od 250 kvadratnih metara ubuduće će boraviti 25-30 dece sa invaliditetom...Dnevni boravak, prvi te vrste u Užicu, otvorili su šef Delegacije Evropske komisije Vensan Dežer i ministar rada i socijalne politike...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.